Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobre vijesti iz splitske bolnice

Djeca koja su se na brodu otrovala plinom uspješno skinuta s respiratora

Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising)
Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Atlantia Cruising
Aktualno Galerija Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Foto: Atlantia Cruising +0 Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Djeca Talijana koja su se otrovala na brodu kod Hvara su stabilno i bolje nego u četvrtak. Drugih službenih informacija iz KBC-a Split nema, a neslužbeno se doznaje da su ih počeli buditi iz inducirane kome.

Petogodišnji dječak i 11-godišnja djevojčica i dalje se nalaze na Jedinici intenzivne njege splitske Pedijatrije. Dežurna liječnica za DNEVNIK.hr rekla je da su djeca stabilno, nešto bolje nego jučer i da se nastavljaju mjere intenzivnog liječenja.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) otrovali se plinom Načelnik hvarske policije malim Talijanima s broda Atlantia ponudio doživotno besplatno ljetovanje

I ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao nam je da zbog GDPR-a ne smiju iznositi nikakve dodatne informacije o zdravstvenom stanju stradale djece.

Slobodna Dalmacija ipak doznaje da su liječnici malene Talijane uspješno skinuli s respiratora. ''Nakon tri dana, petogodišnjak i njegova sestra, koji se liječe na Jedinici intenzivnog liječenja djece u KBC-u Split, dišu samostalno'', piše Slobodna.

Jutarnji list pak doznaje da su ih tijekom poslijepodneva počeli buditi iz inducirane kome.

Vlasnik (23) i kapetan (27) broda na kojem su otrovani talijanski turisti iznijeli su svoju obranu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu i rekli da se ne smatraju krivima. U nastavku postupka branit će se sa slobode. U svojoj obrani su istaknuli da su pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni.

Tereti ih se da su dva dana prije dogovorenog krstarenja u strojarnicu jahte ugradili benzinski generator-agregat. Četiri dana nakon ugradnje agregat je stavljen u pogon i počelo je istjecanje ugljikova monoksida. Na brodu koji je utorak oko 10 sati uplovio u hvarsku luku bio je mrtav muškarac i pet osoba lošeg zdravstvena stanja koje su završile u splitskoj bolnici.

Brod je mogao i eksplodirati

Vlasnik broda, kažu nam iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nakon policijskog očevida, preuzeo je svoju jahtu i oteglio je s Hvara.

A ova obitelj ponijet će iz Hrvatske mrtvo tijelo i životnu strahotu zbog izgaranja za zaradom i pokušajem da se uštedi desetak tisuća eura, ugrađivanjem pomoćnog motora s unutarnjim izgaranjem kojeg nema što hladiti.

Naime, kad ne plovi, sve brodske aktivnosti pogonjene su pomoćnim motorom. Budući da se stari pokvario, vlasnik i kapetan Atlantije, nisu ga servisirali, nego otišli kupiti jeftinu zamjenu koja to nije.

Ugradili su motor za eksterijer, koji hladi samo zrakom, u prostor u kojem nema zraka i u kojem se motor s unutarnjim izgaranjem smije hladiti samo morskom vodom. Došlo je do stvaranja otrovnih plinova u potpalublju.

I bilo je vjerojatnije da brod eksplodira, kažu u Hrvatskom registru brodova, instituciji kojoj je vlasnik prvoj trebao prijaviti kvar, a pogotovo naknadne samovoljne intervencije.

''Sama ugradnja benzinskih motora u zatvorene prostore na plovilima podložna je posebnim tehničkim odredbama. U slučaju da ne postoji odgovarajuća ventilacija i detekcija požara, moguće je da dođe i do sakupljanja benzinskih para i mogućnost eksplozije'', objašnjava Andro Vidjak, zamjenik ravnatelja Hrvatskog registra brodova.

Ako je to ikome neka utjeha, mogli su svi unutra izgorjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene