Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN ZA PAMĆENJE

Prošlo je deset godina od presude generalima, prisjetite se emotivnih trenutaka

Aktualno Galerija Deset godina od presude generalima - 3 Deset godina od presude generalima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Deset godina od presude generalima - 4 Deset godina od presude generalima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Deset godina od presude generalima - 1 Deset godina od presude generalima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Deset godina od presude generalima - 2 Deset godina od presude generalima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Deset godina od presude generalima - 5 Galerija 1/5 >>
Dostojanstveno i veličanstveno, upravo takav doček Hrvatska je priredila u Haagu oslobođenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prije točno deset godina njihovoj haškoj priči došao je kraj, a nacija je presudom da je Oluja bila legitimna akcija - mogla odahnuti.

Oslobađajuću presudu za hrvatske generale, kao i cijelo suđenje, urednica vanjske politike Ivana Petrović naziva prijelomnim trenutkom za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Dok traje rat u Ukrajini Putin obećao "konačno iskorijeniti" nacizam: “Prošlo je osam desetljeća otkako nije oslabila naša tuga..."

"To je bila ključna prijelomnica za Hrvatsku, završili smo pregovore s kamenom oko vrata - prvostupanjske presude i nama se indicirani datum ulaska u EU osporavao do zadnjeg časa i zadnjeg dana što se ipak nije dogodilo. Dobili smo 1. 7. 2013., ali da je presuda bila drugačija pitanje je na koji bi način ušli - ušli bi, ali sigurno s monitoringom i niz ograničenja. Ta je presuda omogućila da Hrvatska u EU uđe čista", kazala je Petrović.

Bio je to dan za pamćenje, a Dnevnik Nove TV se prisjetio najemotivnijih trenutaka koje možete pogledati u videu koji je u prilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene