Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uključi se!'

Dario Kovač hrvatska je mlada osoba godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dario Kovač ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Uključi se!' u iznosu od pet tisuća kuna za doprinos u istraživanju o ADHD-u. Nagradu mu je uručila ministrica Milanka Opačić.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić dodijelila je danas Nagradu za mlade "Uključi se!" Dariju Kovaču za doprinos u istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnog faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.

Ovogodišnji dobitnik nekoliko je godina volontirao u udruzi "Mogu" i pomagao djeci s teškoćama u razvoju, oboljelima od cerebralne paralize, djeci s Downovim sindromom i dr.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna Opačić: Projekt e-Građani prava je reforma javne uprave

>> Nagrada Luka Ritz dvjema učenicama: 'U moje vrijeme pojam nasilja bili su Tom i Jerry'

Osmislio je idejni projekt s kolegama sa studija psihologije Sveučilišta u Zadru i sudjelovao u znanstvenom istraživanju o utjecaju roditeljskog ponašanja i emocionalne inteligencije kao zaštitnih faktora u razvoju simptoma ADHD-a u djece osnovnoškolske dobi.

Na temelju rezultata istraživanja, osmislio je radionice za djecu i roditelje radi prevencije tih simptoma te razvoja emocionalnih kompetencija djece i mladih. Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovao pokazali su da roditeljska ponašanja i emocionalna inteligencija mogu utjecati na razvoj simptoma ADHD-a.

Prilikom preuzimanja nagrade u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dario Kovač zahvalio je pokretačima te nagrade i istaknuo zadovoljstvo što je rad mladih prepoznat.

Ministrica Opačić rekla je da se o mladima u Hrvatskoj često govori u negativnom kontekstu te je ustvrdila kako, unatoč tome, i danas ima mnogo mladih ljudi koji su vrijedni u svojemu radu, volontiraju i, naglasila je, velik su potencijal naše zemlje.

Osvrnula se na mjeru stručnog osposobljavanja mladih bez radnog iskustva ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je također bio na današnjoj dodjeli te je istaknula da je u njezino ministarstvo na 38 raspisanih mjesta pristiglo 800 zahtjeva, što je, naglasila je, pokazatelj da je ta mjera vrijedan projekt.

"Nadam se da će neki novi modeli dati poticaje mladima da svojim radom pomognu u bržem izlasku zemlje iz krize", zaključila je Opačić.

Nagrada za mlade "Uključi se!" jest godišnja nagrada za mladu osobu ili skupinu mladih u dobi od 15 do 30 godina koja se dodjeljuje za osobit doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena u lokalnim zajednicama ili na nacionalnoj razini u širokom polju tema (uključivanje mladih, humanitarni rad, izgradnja mira, razvoj demokracije, zaštita okoliša, mobilnost, lokalni razvoj, integracija, zdravlje, obrazovanje, mediji, slobodno vrijeme, međugeneracijska solidarnost, informiranje, kultura, jednake mogućnosti, nezaposlenost i dr.).

Nagrada je novčana, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za nju je osiguralo pet tisuća kuna. Nagradu je u Međunarodnoj godini mladih (2010./2011.) pokrenula Mreža mladih Hrvatske u suradnji s tadašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Proces odlučivanja o dobitniku te nagrade tekao je u prvom krugu na internetskoj stranici, a u drugome krugu povjerenstvo za odabir kandidata odlučivalo je o dobitniku birajući među pet kandidata koji su dobili najviše glasova u internetskom glasovanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene