Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Čermak sletio u Zagreb, dočekala ga Kosor

'Šokirala me presuda Gotovini, bit ću im produžena ruka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Ivan Čermak je stigao vladinim zrakoplovom u Zagreb i ubrzo nakon toga dao izjavu novinarima.

'U prvom redu u šoku smo svi skupa, to je bilo jedno veliko iznenađenje za sve nas. Pozdravio sam se sa Gotovinom i sa Markačem. Oni su svjesni da je ovo sve što se danas dogodilo jedna velika nepravda i nitko od nas to nije očekivao', rekao je Čermak u svojoj prvoj izjavi nakon izlaska iz haškog zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

'Svjesni su da je to samo drugo poluvrijeme, da se sad hladne glave moramo u miru sjesti i smiriti, gdje se pogriješilo u prvom dijelu, što se nije obradilo kako treba, gdje su obrane pogriješile, gdje se uplela politika, koja je to dokumentacije, što je to što može pomoći u drugoj rundi i trebamo baciti svo težište na to', dodao je Čermak.

'Ne mogu se osjećati dobro nakon svega što se danas dogodilo'

'Dogovorili smo se s dečkima da ću ja biti njihova produžena ruka vani i bit ću im od kompletne pomoći u svim njihovim potrebama', rekao je i dodao da su generali presudu primili stojički i hrabro, ali da sigurno nije lako nijednom od njih, a niti njemu.

'Kad me pitaju kako se danas osjećam, u prvom redu sam u šoku. U drugom redu, mučno. Ne mogu se ja osjećati dobro nakon svega što se dogodilo. Drago mi je da je u mojoj priči prva runda završena, mene isto čeka druga runda', rekao je.

'To znači da nakon 12 godina natezanja sa Haagom, četiri godine zatvora, tri i pol godine kućnog pritvora da je to gotovo, ali ne osjećam se dobro. Mislim da se nitko danas u Hrvatskoj nakon ovoga što se dogodilo u Haagu ne može osjećati dobro. Svi skupa moramo staviti glave na kup i vidjeti što dalje', rekao je Markač i dodao da sada ide kući svojoj obitelji.

'Bio sam u šoku, ustao sam, a nisam ni znao da sam ustao'

'Nitko od nas jučer nije znao što će se dogoditi. Onog časa kad je sudac Orie izrekao presudu Gotovini ja sam bio u šoku. Ustao sam, a da nisam ni znao da sam ustao. To je jednostavno šok, ne možete vjerovati. Kad preslušate suca Orija on je zapravo završe riječi Tužiteljstva, od riječi do riječi. Od zločinačkih pothvata do svih onih navoda koji su unutra', rekao je.

'Premijerki je drago da je ova situacija što se mene tiče završila, ona je isto svjesna da sada treba staviti glave na kup i što napraviti od druge runde', izjavio je Markač i na pitanje vjeruje li nakon svega u pravednost Haškog suda rekao 'tko to može vjerovati'.

General Ivan Čermak, kojeg je Haški sud oslobodio po svim točkama optužnice, napustio je popodne zatvor u Scheveningenu te je iz zračne luke u Rotterdamu stigao vladinim zrakoplovom u Zagreb. Dočekala ga je premijerka Jadranka Kosor, glasnogovornik Vlade Mladen Pavić, a s njima je i Pero Kovačević.

Čermak je napustio pritvorsku jedinicu Haaškog suda nešto prije 16 sati na posebni izlaz, tako da ga okupljeni hrvatski novinari nisu mogli vidjeti. Obratio im se njegov odvjetnik Steven Kay.

 'G. Čermak je odveden iz zatvora na drugi izlaz. Mislim da Hrvatska vlada želi ovo izvesti u tajnosti. Odveden je vladinim zrakoplovom iz roterdamske zračne luke i bit će večeras u Zagrebu. Vrlo je zahvalan što mu je vraćena sloboda i što može nastaviti s normalnim životom sa svojom obitelji. Raduje se što će ponovno vidjeti suprugu i djecu. Žao mi je što su ga odveli od vas, znam da on to nije želio. Rekao bi vam nešto, ali Vlada je preuzela kontrolu. Ne razgovaraju sa mnom. Nisu razgovarali tijekom procesa, nisu ni na kraju', kazao je Kay novinarima.

General Čermak je iz Rotterdama poletetio u 16.30 sati zrakoplovom hrvatske vlade.

Haški sud je generala Ivana Čermaka oslobodio odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Dvojica hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglašeni su krivima osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene