Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bozanić mladima: 'Odaberite ljubav i nadu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 29. europskog susreta mladih, u organizaciji Zajednice Taizea, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje posvećeno molitvi za obitelj, zajedništvo i mir u svijetu.

S kardinalom Bozanićem u misnom slavlju sudjelovali su pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, francuski biskup Benoit Rivier te članovi Zajednice Taizea.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hajrudin Veletovac Ljubavna priča Već 13 godina brine za suprugu, a njihova priča vraća nadu u ljubav: "To nije žrtva. Žrtva je nešto drugo" Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Zajednicu koju čine katolici i protestanti utemeljio je brat Roger
godine 1944. Ubijen je u večernjoj molitvi u kolovozu 2005., a
naslijedio ga je brat Alois, prior te zajednice.

Na početku euharistijskoga slavlja brat Alois rekao je mladima kako se ispunilo dugogodišnje iščekivanje da se susret dogodi u Hrvatskoj jer su mladi iz Hrvatske Zajednicu prvi put pozvali sedamdesetih godina.

Mladi se pitaju kakva je njihova budućnost u vremenu nesigurnosti, u imućnoj Europi u kojoj prevladava materijalno. Zabrinuti su zbog nezaposlenosti, suočeni s nasiljem i nepravdom, onečišćenjem okoliša, i sve to donosi nepovjerenje i strah od budućnosti, istaknuo je brat Alois.

Unatoč tomu, ima znakova nade, kao što je pokazao i zagrebački
susret, jer su mladi pokazali jedinstvo ljudske obitelji te ne žele
ostati pasivni, nego se uputiti prema budućnosti mira.

Brat Alois izrazio je zadovoljstvo toplim gostoprimstvom koje su
mladi iz Europe osjetili u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. To će im iskustvo pomoći da budu nositelji mira i pomirenja, odaberu ljubav i nadu na koje ih poziva Bog, i u tome ustraju.

Kardinal Bozanić rekao je da Crkva danas slavi blagdan Svete Obitelji, koja je bila slična našim obiteljima. Unatoč tome što su
naše obitelji često nesavršene, uživaju Božju ljubav.

Podsjetio je da je i Isusova obitelj bila ugrožena od samoga početka jer ju je pratilo siromaštvo i progonstvo.

Mlade je pozvao na dugo hodočašće, koje vodi u tajne Božje,
poistovjetivši ga s hodočašćem Svete Obitelji u Jeruzalem. To
hodočašće bilo je spoznaja da je Bog u središtu ljudskog života.

Također ih je pozvao da ljube jedni druge upoznavajući njihove vrline i slabosti, dodajući kako današnje obitelji prolaze iskustva
nerazumijevanja i nesigurnosti.

Obiteljsko zajedništvo raste, rekao je, ako se članovi zajedno
povjeravaju otajstvu koje ih nadilazi. Božić je poziv da se ne
zatvaramo u sebe, nego iz dana u dan prihvaćamo Božje otajstvo.
Nakon toga pozvao je 35 sudionika Europskog susreta mladih iz
različitih zemalja na zajednički ručak u nadbiskupskom dvoru.

Danas poslijepodne u zagrebačkoj katedrali održat će se regionalni susret mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a istodobno u crkvi sv. Antuna Padovanskog, na Svetom Duhu, sastat će se mladi iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Također, 40.000 mladih okupit će se na zajedničkoj molitvi u 19 sati na Zagrebačkom velesajmu. Nakon toga otići će po župama u kojima su raspoređeni te će u župnim crkvama i zajednicama bdjeti u zajedničkoj molitvi za mir do 23 sata.

Sudionici 29. europskog susreta mladih, koji se održava pod geslom "Hodočašće povjerenja na Zemlji", otputovat će sutra iz Hrvatske i Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene