Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privlačenje investitora

Bevanda: Ulazak Hrvatske u EU je koristan za BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da će skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju donijeti korist BiH u vidu privlačenja investitora i razvoja domaće proizvodnje.

"Moramo shvatiti da nas tisuću kilometara granice dijeli sa EU, a ne više s Hrvatskom, te da iza granične crte vrijede EU pravila. BiH može imati samo koristi od toga", rekao je Bevanda. Po njegovim riječima posebno pozitivno bi se ulazak Hrvatske u EU mogao odraziti na seljenje proizvodnje u BiH zbog uvođenja carina na značajan broj proizvoda, prenosi Dnevni Avaz.

"Ne treba zaboraviti da Hrvatska izlazi iz CEFTA-e. Ukoliko ne uplašimo ulagače iz Hrvatske siguran sam da će ozbiljni gospodarstvenici dislocirati određene kapacitete u BiH", dodao je predsjedatelj Vijeća ministara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilegalni migranti Situacija na granici se ne smiruje Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..."

>>BH premijer pitanja Ploča i Neuma želi rješavati u paketu

Po njegovim riječima europska granica neće biti zapreka za promet roba i ljudi. "Ukoliko napravimo sve što treba s naše strane, to neće biti kočnica ni za robe. Treba raditi i boriti se da pravimo konkurentne proizvode", rekao je predsjedatelj Bevanda.

Odbacio je mogućnost da granična pitanja BiH s Hrvatskom otvore slične sporove poput onoga sa Slovenijom ističući da ima odličnu suradnju s hrvatskim predsjednikom, premijerom i ministrima.
Po njemu, najbolji je pokazatelj da se to neće dogoditi to da su predstavnici dviju zemalja tijekom susreta u Bruxellesu imali zajednički nastup oko prijepornih pitanja.

Predsjedatelj Vijeća ministara izrazio je uvjerenje i da će vlasti BiH moći izvoziti robe preko luke Ploče i tamo obavljati izvozno carinjenje.
Izrazio je očekivanje i kako će BiH tijekom 2013. ispuniti dva preostala uvjeta oko ustavnih promjena i uspostave sustava koordinacije prema EU kako bi podnijela prijavu za članstvo u EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene