Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baby boom

Tisuće beba u pulskom Aquariumu: "Kao s malom djecom - treba puno ljubavi, pažnje i strpljenja"

Aktualno Galerija Pulski akvarij - 1 Pulski akvarij - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pulski akvarij - 2 Pulski akvarij - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pulski akvarij - 3 Pulski akvarij - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pulski akvarij - 4 Galerija 1/4 >>
Dok Hrvatska ima problema s demografijom, pulskom akvariju matematika ide u prilog. Kod njih je posljednjih dana stiglo na tisuće beba.

Iako toliko mali da su jedva vidljivi oku, bebe jastozi najveće su iznenađenje u pulskom Aquariumu. Njihovi roditelji već su godinama ovdje, no ovo je prvi put da su stigli i potomci. A s njima, za znanstvenike i puno nepoznanica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

"Moramo se pripremiti na sve to, pronaći radove, da li je netko radio na tome, ima li ikakvih informacija koje bi nam mogle dobro doći i koristiti nam kako bi bili što uspješniji", kazala je biologinja Matea Stankić.

Prvi put susreću se i s malim bakalarima.

"Za jednog bakalara koji je sada izmrijestio svoja jaja i oplodio ih, moramo jako zanimljive uvjete stvoriti za te ličinke, doduše to su arktičke vrste koje zahtijevaju potpuno drugačije uvjete nego mi imamo u Jadranu", rekla je biologinja Žana Moslavac.

Vrijeme je ovo kažu, baby booma. Pa stižu i male ribe klaunovi, lignje, sipe, ali i za pet mjeseci mali morski psi.

Kao s malom djecom - puno ljubavi i pažnje

A onda, kao i s malom djecom, kažu - puno ljubavi, pažnje, i strpljenja. Jedna od kornjača ima oko šest mjeseci i tek 100 grama, i kao sa svakom bebom, i s tom ima jako puno posla. Jede pet do šest puta dnevno, puno se igra, ali još se više odmara i spava.

Ne spava se ni kad je spašavanje periske u pitanju. Biolozi primjećuju rast, da su opstale, no za sada se ne zna jesu li zdrave. Premalene su trenutačno za testiranje koje bi pokazalo imaju li ili ne patogen Haplosporidium pinnae i bakteriju.

A u prirodi, kažu znanstvenici, možemo zdrave nabrojati na prste, jer posljednjih godina gubi se bitka protiv parazita koji bi mogao uništiti njihovu cijelu populaciju.

"Iako je situacija bila negativna i dosta zabrinjavajuća, neke jedinke plemenite periske ipak su se uspjele izmrijesititi ovo ljeto", navodi voditeljica pulskog Aquariuma Aleksandra Bel Dajković. Što budi nadu za njihov spas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene