Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odani srcem i dušom

Ansambl LADO: Tajna čarobnih nastupa čuvara hrvatske nematerijalne baštine

LADO (Foto: PIXELL)
LADO (Foto: PIXELL) PIXELL
Aktualno Galerija LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL LADO (Foto: PIXELL) LADO (Foto: PIXELL) Foto: PIXELL +0 LADO (Foto: PIXELL) Galerija 1/5 >>
Njima radni dan počinje pjesmom i imaju privilegiju raditi ono što vole i u čemu uživaju. Ansambl LADO, koji broji više od 50 članova, dokaz je da i prema poslu može postojati bezuvjetna ljubav. Hrvatskom folkloru, pjesmi i običajima, odani su srcem i dušom.

Većina članova svoju je ljubav prema narodnoj glazbi razvila u malim KUD-ovima, orkestrima i zborovima te su se odlučili toj ljubavi potpuno predati uz puno žrtve i rada.

Pročitajte i ovo Lepoglavska čipka (Foto: PIXELL) Ponosno svjetlo Hrvatske Čipka iz srca Zagorja: Lepoglavkama pitanje časti, a strancima predmet divljenja Sinjska alka (Foto: PIXELL) Zvijezde svoga kraja Priča o najvećem ponosu Hrvatske: Biti rođen u Sinju znači biti neraskidivo vezan s alkom

Da je u ovom poslu prisutna svakodnevna nematerijalna motivacija i unutarnje zadovoljstvo koje se ne može novcem nadoknaditi, potvrdit će dugogodišnji članovi ansambla. Iako nikad neće nadoknaditi sva izgubljena obiteljska okupljanja, krstitke i vjenčanja na kojima nisu mogli prisustvovati zbog dugih turneja po cijelome svijetu, neki priznaju da je Lado njihova druga obitelj. A u ovoj zajednici stvorene su i prave obitelji te kumstva.

Uz to što su vrsni plesači, pjevači i instrumentalisti, oni su i vrhunski sportaši, uz probe pjevanja svakodnevnim treninzima održavaju svoju formu kako bi mogli izdržati duge koncerte i zahtjevne koreografije noseći nošnje teške čak i do 7 kilograma.

 

Svaka Ladarica na početku karijere zadužuje svoju čarobnu kutiju s blagom u kojoj se krije vrijedan tradicionalan nakit, turopoljske poculice, koraljne ogrlice i slavonski dukati te sve ono što ih na sceni čini posebnima. Neke o svojoj kutiji s nakitom brinu i preko 30 godina, zbog čega se nerijetko emocionalno vežu za pojedine komade unikatnog tradicionalnog nakita.

Tehnike šminkanja, posebnog uplitanja kose, tehnika brzinskog oblačenja nošnje i razrađen sistem slaganja - sve su to posebne vještine kojima se ovi umjetnici mogu pohvaliti i što ih čini pravim čuvarima hrvatske nematerijalne baštine.

Mnoge hrvatske napjeve, plesove i običaje koji se nalaze na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine poput ojkanja, bećarca, klapskog pjevanja, proljetnog ophoda slavonskih Ljelja iz Gorjana, istarskih i primorskih dvoglasja tijesnih intervala, nijemog kola Dalmatinske Zagore, hvarske procesije Za križen i pokladnog ophoda zvončara, Ansambl LADO umjetnički interpretira i prilagođava za izvođenje na sceni.

Ovacije tisuća posjetitelja najljepši su poklon radu ovom ansamblu koji već više od šest desetljeća svijetom širi ponos na hrvatsku kulturu i tradiciju.

 Za njihove koncerte se traži karta više što je još jedan dokaz da kultura čvrsto stoluje na hrvatskim pozornicama.

Ovaj impozantan i uigran ansambl uz sve to svake godine svojoj publici donosi novi program kojim pokazuju koliko je zapravo bogata hrvatska kulturna baština kojom se trebamo ponositi.

Svojim nastupima koji se sve više održavaju uz spektakularnu, inovativnu produkciju u velikim prostorima poput sportskih arena, LADO pomiče granice kulturoloških događanja i izvornost hrvatskog folklora predstavlja na potpuno novi, umjetničko-kreativni, suvremeni način.

Ostale priče o našim običajima i tradiciji, pročitajte ovdje.

Sadržaj je kreiran u suradnji s HEP-om, dugogodišnjim pokroviteljem hrvatske kulture i baštine.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene