Obavijesti Video Pretražite Navigacija

42. Plava vrpca dodijeljena hrabrima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priznanje 'Vjesnika' za pothvat spašavanja ljudi i imovine na moru - 42. Plava vrpca predana je danas na svečanosti u hotelu 'Kvarner' kapetanu japanskog broda 'Towada' Mati Beretini iz Radovina, u blizini Zadra, i umirovljenom pripadniku specijalnih postrojba Hrvatske vojske Richardu Kostiću - Ričiju iz Velog Lošinja.

Odbor za dodjelu tog priznanja, kojim je predsjedao pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Tomislav Miletić, odlučio je da se u momčadskoj konkurenciji priznanje dodijeli posadi tankera 'Towada' i kapetanu Mati Beretini jer su spasili 26 pomoraca s kineskoga teretnog broda 'Jeinshan'.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ilegalna kuća - 8 Donosi Provjereno Zaposlenica Ministarstva turizma gradila nelegalno, odbila srušiti pa povukla nevjerojatan potez: "Ovdje je sve izvan pameti" Suzi Petričić NA VIŠE OD 20 LOKACIJA Advent tik uz more: "U ovih prvih 12 dana prosinca imamo više noćenja nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019."

Akcija spašavanja dogodila se u moru nedaleko od Filipina noću 18. veljače ove godine po olujnom nevremenu i valovima od sedam metara.

Zapovjednik i upravitelj stroja s broda 'Jeinshan' nisu htjeli napustiti teško oštećeni brod te su s njim i potonuli.

Beretina je rekao da će, bude li potrebno, ponovno priteći u pomoć jer tako nalaže pomorski kodeks časti, ali i njegova savjest. Iskazao je žaljenje što kapetan i upravitelj stroja kineskog broda nisu na vrijeme napustili brod, ocjenjujući da bi, ako se procijeni da će brod potonuti, trebalo zanemariti običaj, koji se u nekim djelovima svijeta još provodi, da kapetan ostaje na brodu koji tone.

Richard Kostić - Riči dobio je priznanje za spašavanje dvojice Francuza, kojima se 7. kolovoza ove godine prevrnuo kanu u moru kod Velog Lošinja.

Budući da je puhala orkanska bura, prijetila je opasnost da ih valovi odbace na stijene, Riči ih je u gumenom čamcu izvukao iz mora.

Richard Kostić - Riči rekao je danas kako 'nema ljepšeg nego spasiti ljudski život' i da je to neprocjenjivo. Životna mu je želja, dodao je, okupiti tim i baviti se spašavanjem i traganjem na moru. Istaknuo je da bi s plovilom koje je prilagođeno ekstremnim uvjetima na moru još više i češće 'mogao biti na pravome mjestu u pravo vrijeme' te da se na njegovu pomoć može i dalje računati.

Plavu vrpcu 'Vjesnika' utemeljio je 1966. književnik Ratko Zvrko, koji je u to doba bio urednik pomorske rubrike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene