Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poučeni prošlom godinom

Europska unija stala u zaštitu potrošača: Nova reforma zaustavit će nagle promjene cijena struje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europska unija jače će štititi potrošače od naglih promjena cijena električne energije, dogovoreno je u četvrtak između predstavnika država EU-a i Europskog parlamenta.

Europska unija zaštit će potrošače od naglih promjena cijena električne energije.

Osim stabilizacije cijena, donesena reforma ima za cilj promicanje širenja proizvodnje obnovljive energije u EU-u.

Dogovor je temeljen na nacrtu zakona Europske komisije koji ima za cilj zaštitu potrošača u EU od snažno fluktuirajućih cijena električne energije, poput prošlogodišnje situacije kada su cijene struje skočile nakon što je Rusija smanjila izvoz goriva u EU.

Pročitajte i ovo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

Novi dugoročni ugovori između vlade i proizvođača električne energije, prema kojima bi država platila ako tržišna cijena padne ispod dogovorene cijene, glavni su ciljevi reforme.

Time se želi potaknuti domaća zelena i nuklearna proizvodnja energije osiguravanjem povrata ulaganja.

Tržište električne energije u EU funkcionira po principu rangiranja dostupnih proizvođača električne energije tj. po merit-order principu. To znači da se dostupni izvori energije rangiraju na temelju uzlaznog redoslijeda cijene i ponekad onečišćenja, zajedno s količinom energije koja će biti generirana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagodba obitelji s hotelom Djevojka (19) umrla u hotelskom zamrzivaču, neki su detalji užasno bizarni: "Ne mogu shvatiti..."

Izvori koji jeftino proizvode električnu energiju, poput vjetroelektrana, prvi će se rabiti za pokrivanje potražnje. Konačna cijena, međutim, temelji se na posljednjim i najskupljim postrojenjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene