Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pan donosi

Bezbrižno u visine: Savjeti za planinare u ljetno doba, gdje ići i na što paziti

Pan Pilsner
Pan Pilsner PR
Aktualno Galerija Pan Pilsner Pan Pilsner Foto: PR Pan, pivo s osjećajem petka Pan, pivo s osjećajem petka Foto: PR Pan Lager Pan Lager Foto: PR +0 Pan Zlatni Galerija 1/4 >>
Sada je najbolje vrijeme za planinarenje, ali je i najviše nepredvidivo. U nastavku teksta donosimo zašto je tomu tako, kako se pripremiti i gdje planinariti.

Toplo sunce i svježi jutarnji zrak mame u planine u kojima u ovo vrijeme treba biti oprezan kako vam se punjenje baterija ne bi pretvorilo u provod kojeg se ne želite sjećati. U svako godišnje doba na planinarenje treba ići spreman, nositi adekvatnu odjeću i obuću, pratiti kartu ili markacije, a u ruksaku uvijek imati malu prvu pomoć, nešto za prigristi, dovoljno vode i najdražu pivicu kao nagradu kada stignete do cilja ili na lokaciju za odmor, no evo na što morate obratiti pozornost kada se ljeti uputite na planinu.

1. Velike temperaturne razlike
Iako su ljeti vrućine velike, na planini jutra i večeri mogu biti svježa te se temperatura vrlo brzo krene spuštati kada sunca nestane. Stoga Hrvatski planinarski savez savjetuje da se ne zadržavate u planini nakon spuštanja mraka te da uvijek pazite da do naseljenih mjesta ili prenoćišta stignete za dana. Na planinarenje krenite odjeveni slojevito i spremni za sve vremenske neprilike.

Nepredvidive i brze promjene vremena mogu se događati i tijekom ljeta, pa vas iz sunčanog ili poluoblačnog vremena može iznenaditi pljusak ili grmljavinsko nevrijeme. Dobro je znati da tada osamljeno drveće, uski grebeni, vrhovi, stijene i druga mjesta izložena munjama nisu dobar zaklon iako nagonski poželimo bježati baš prema njima. Najbitnije je kada i pronađemo prikladan zaklon da spriječimo pothlađivanje koje je, uz poskliznuća, planinama najčešći uzrok stradavanja. Stoga, nosite rezervnu odjeću i šuškavac ili kabanicu kako bi se zaštitili od moguće kiše i vjetra te se brzo krenite kretati jer se kretanjem najbolje čuva toplina tijela.

U ovo vrijeme treba paziti i na jako sunce, vrućine i visoki UV indeks pa zaštitite zatiljak, glavu, ramena i oči te izbjegavajte uspone za najvećih podnevnih vrućina. Uvijek nosite dovoljno vode, a na mjestu za odmor ili krajnjem cilju nagradite se pivom poput Pana, osvježavajućeg piva koje svakom danu daje osjećaj petka. Birajte ono po vašem guštu, od osvježavajućeg Lagera, Zlatnog Pana punog okusa i prepoznatljive zlatne boje, Pan Pilsnera s bogatim okusom Saaz hmelja do Pana Tamni ili bezalkoholnog Pana, ali uživajte odgovorno prema sebi i prirodi. U zasluženoj pivici uživajte na kraju svog puta kada vas ne čekaju egzibicije na povratku jer je sigurnost u planini uvijek na prvom mjestu. I zapamtite, na planini ostavljajte samo tragove svojih koraka, pokupite smeće za sobom i čuvajte prirodu.

2. Blatnjave i skliske staze
Planinske šume zbog čestih kiša mogu biti blatnjave, a staze skliske pa obavezno u planinarenje krenite s nepropusnom, čvrstom obućom poput gojzericama s neklizajućim potplatom uz koje ćete, uz maksimalan oprez, biti sigurniji i na najzahtjevnijim terenima ili vlažnim i skliskim stijenama.

Imajte na umu da su neki planinski vrhovi poput onih na Sjevernom Velebitu u kasno proljeće i rano ljeto mogu biti prekriveni snijegom i ledom pa se dobro raspitajte prije polaska o tome kakav je teren na mjestu gdje idete planinariti. Staze na Medvednici uvelike se razlikuju od onih kamenitih na Mosoru ili Kozjaku pa u skladu s tim trebate biti pripremljeni i obuveni.

Hrvatski planinarski savez napominje da svaki korak treba biti siguran i promišljen vam se ne bi dogodilo proklizavanje niz padinu.

3. Sitne životinje opasnije od velikih
Iskusni planinari reći će kako je strah od napada životinja na rekreativce mnogo veći no što bi trebao biti s obzirom na stvarnu opasnost.

Napadi medvjeda i vukova na ljude ničim izazvani iznimno su rijetki. Planinari iz HPS-a zabilježili su bliske i vrlo dojmljive susrete, no slučaj da su neizazvani napali ljude u planini nije im poznat. Savjetuju da pri bliskom sa životinjama treba nadvladati instinktivnu želju za trčanjem i mirno se udaljiti. No, bliski susret neće se ni dogoditi ako ste glasni jer će nas veće divlje životinje uočiti i prije nego im se približimo pobjeći jer su zapravo sve zdrave životinje plašljive i bježe od čovjeka, osim ako se ne osjete napadnutima.

Isto tako nije zabilježen niti jedan primjer u povijesti našeg planinarstva da je netko umro od ''ugriza'' zmije. Ipak, u krškim predjelima treba biti oprezan gdje koračamo i za što se primamo kako se ne bismo susreli s poskokom, jednom od najotrovnijih i najopasnijih europskih zmija. Poskoka ćete lako prepoznati po plosnatoj trokutastoj glavi, dok će se svojom sivkasto smeđom bojom dosta vješto uklopiti u okolinu. Sa sobom je zato uvijek dobro nositi štap koji će vam osim oslonca dobro doći da lupkanjem tjerate moguće zmije na putu.

Najsitniji i realno najopasniji je krpelj od kojih neki prenose bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljna stanja poput Lajmske bolesti ili mediteransku pjegavu groznicu. No utješno je da ih većina nije zaražena, a i ove bolesti možemo spriječiti ili umanjiti ako ih pravovremeno uklonimo s tijela. Zato se poslije svakog izleta istuširajte se i dobro pregledajte. Ako ga primijetite uklonite ga dezinficiranom pincetom tako da ga uhvatite što bliže rilcu i provjerite da u koži nje ostao niti jedan njegov dio.

I za kraj desetak prijedloga gdje planinariti u ljeto kada vode i slapovi bujaju, sve se zeleni od bujnih krošnji, a planina miriše po raznovrsnom cvijeću.

Posjetite Papuk, Dinaru koja je nedavno postala Parkom prirode, Biokovo, Mosor i Kozjak dok još ne zapeku ljetne vrućine. Planinarite u Parku prirode Žumberak te se spustite do Cerinskog vira koji je u proljeće i ljeto najljepši ili prošećite kanjonom Slapnice. Na zapadnom dijelu Medvednice birajte stazu za Kamene svate ili Slap Sopot, a na istoku za Gorščicu. Šetnja uz rječicu čarobna je u istri na stazi Sedam slapova, ali i u Gorskom kotaru u Kamačniku gdje možete šetati stazom imenjakinjom vaše omiljenog piva. Na Panovoj stazi koja vodi do 3,2 kilometra udaljenog izvora ove rječice postavljeno je pet posebnih glazbala– gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona, koje možete zasvirati u prekrasnom okruženju bajkovite prirode.

Izaberite planinu i stazu po vašem guštu, planinarite bezbrižno i u društvu te uživajte u lijepim ljetnim danima. A za osvježenje nakon planinarenja najbolje je odabrati pitko lager pivo, baš poput Pan lager piva. Bilo da je to Lager, Zlatni ili Pilsner – hladno pivo i dobro društvo su sve što vam treba.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Pan po najvišim profesionalnim standardima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene