Na znanstvenoj konferenciji u Vancouveru vaskularni biolog Mark Post sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj u subotu je izrazio nadu kako će uskoro predstaviti hamburger uzgojen u laboratoriju.
>> Možete li za 2 sata pojesti hamburger od 2,5 kg?
Koristeći matične stanice skupljene iz životinjskih ostataka iz klaonica, Post ih 'othranjuje' hranom koja se sastoji od šećera, aminokiselina, lipida, minerala i svih drugih hranjivih tvari koje su potrebne za pravilan rast.
Do sada je uspio uzgojiti blijede trakice nalik mišićima, od kojih je svaka dugačka oko 2,5 centimetara, široka manje od centimetra i toliko tanka da se gotovo može vidjeti kroz nju.
'Stavite dovoljno ovih trakica zajedno, vjerojatno bi ih 3.000 poslaganih u slojevima bilo dovoljno, ubacite malo laboratorijski uzgojene masti i imate prvi na svijetu 'kulturni hamburger'. To su još vrlo mali komadi, premali da ih upravo sada skuhamo. Sada radimo na tome da dobijemo komad mesa veličine loptice za golf i da ga onda skuhamo, kazao je Post na godišnjem sastanku Američke asocijacije za unapređenje znanosti u Vancouveru.
Pristaše ove ideje kažu kako bi to moglo biti rješenje i za glad u svijetu i za očuvanje okoliša i 'poštedu' života milijunima životinja.
Post, kojeg financira anonimna privatna osoba, se nada kako će svijetu prvi hamburger uzgojen u laboratoriju predstaviti do kolovoza ove godine.