Primjerice, prosječna porcija bjelančevina ili ugljikohidrata sadrži oko 100 do 150 kalorija. Jedna pileća prsa približno odgovaraju porciji proteina, a pečeni krumpir srednje veličine porciji ugljikohidrata. Veličina porcije hrane, slikovito rečeno, trebala bi odgovarati veličini vaše stisnute šake ili dlana, piše 24 sata.
Kreirajte jelovnik koristeći se tablicama kalorijskih vrijednosti namirnica. Kalorije ćete tako brojiti samo jedanput - dok sastavljate jelovnik. Nakon toga ćete se lakše snalaziti s kalorijama i moći ćete vrlo točno procjenjivati porcije. Jelovnik ispišite i zalijepite na hladnjak te u dnevni planer.
Uz jelovnik, možete pisati i dnevnik prehrane. Ne morate upisivati baš svaki zalogaj do kraja života, ali poželjno je da ga vodite barem 4-12 tjedana. Osim prehrane, ne zaboravite niti na kretanje. Tajna mršavljenja je u tome da jedete manje kalorija nego što ih u danu potrošite, a rekreacija troši zalihe masnoća.
Izbjegavajte dijetne programe koji podcjenjuju važnost kalorija i savjetu da ih potpuno zanemarite ili one koji vas uvjeravaju da možete jesti sve što poželite i uz to mršavjeti. Time vas žele privući. Jer sve što zahtijeva trud, poput zbrajanja kalorija, jedenja manjih obroka ili vježbanja, može otjerati potencijalne mušterije.