Kontaminacija hranom

U njima se kriju bakterije opasne za organizam!

Slika nije dostupna
Čišćenje sudopera ili WC-školjke prioritet je u većini domova, no bakterije koje mogu biti opasne za organizam skrivaju se i na mnogim drugim mjestima i predmetima u kućanstvu na koje većina uopće ne obraća pozornost.

Studija provedena na sveučilištu Arizona pokazala je da su među najopasnijim ekološke vrećice koje čak 97 posto vlasnika nikada ne pere, a većina ih je nakon određenog vremena kontaminirana potencijalno štetnim bakterijama poput Escherichije coli te drugih opasnih patogena, prenosi Daily Mail.

>> Pet vrlo neugodnih činjenica o kuhinji...

>> Oprez: Papirnati ručnici prepuni bakterija!

Do kontaminacije dolazi kada hrana, na primjer sok sirova mesa ili ribe, procuri na tkaninu ili plastiku', objašnjava autor studije profesor Charles Gerba te savjetuje da se koriste odvojene vrećice za proizvode koji mogu procuriti, njihovo redovito pranje na visokim temperaturama ako su od tkanine i zamjena vrećica najdulje nakon šest mjeseci. Ništa manje opasne su zdjele za voće i povrće.

Naime i prije nego što se na njima pojave znakovi truleži postaju dom za različite bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljne želučane tegobe i infekcije poput salmonele, listerije ili E. coli. Preporučuje se pranje zdjela minimalno jednom tjedno antibakterijskim sredstvima. Tjedno pranje savjetuje se i za prostirke u kupaonicama koje mogu sadržavati bakterije koje uzrokuju respiratorna oboljenja. Podmetače u kadama i prostirke nakon uporabe osušite i održavajte antibakterijskim sredstvima, savjetuje Gerba. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.

Povezane teme