Svaki dan ih konzumiramo

Evo u čemu je sve otkrivena kemikalija koja uzrokuje nastanak tumora

Slika nije dostupna
U brojnim namirnicama koje se svakodnevno nađu na našim stolovima pronađena je kemikalija koja uzrokuje nastanak tumorskih tvorbi.

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je kemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o kemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kavi, čipsu, prženim krumpirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane.

Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže tjelesna mase.

Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Europske unije EFSA (European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, prenosi Daily Mail.

U Hrvatskoj godišnje oko 23.000 oboljelih od raka, polovica umire

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promijenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.

A zašto je točno ovaj spoj opasan?

'Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama', objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook