Počeli Dani šaproga u Istri

Šparoge - čuvari zdravlja

Slika nije dostupna
Lijepo vrijeme izmamilo je i berače šparoga diljem Istre. Stručnjaci poručuju da osim što su ukusne, šparoge su i prava nutritivna bomba.

Lijepo vrijeme i prve ovogodišnje šparoge izmamile su u šume prve berače. 'Trud se isplatio. Ja sam nakon sat vremena nabrao za jedan mali ručkić', rekao je Zoran Đorđević.

Šparoge je najbolje brati rano ujutro ili predvečer, što prije ih treba konzumirati, a ako želite u ovoj ukusnoj deliciji uživati i zimi, jednostavno ju zamrznete. Osim što je ukusna, šparoga je nutritivno najuravnoteženija vrsta povrća. 'Sadrži dosta vitamina, A, B, C i E, zatim folnu kiselinu, fitonutrijente, vlakna', pojasnila je nutricionistica Alma Letić.

U samo jednom serviranju organizam će tako dobiti gotovo sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. 'Zbog svojih hranjivih sastojaka, a niske kalorične vrijednosti, možemo reći da su čuvari zdravlja', dodala je Letić.

Osim toga izvrstan su diuretik. Ubrzavaju probavu i povoljno djeluju na rad gušterače, jetre i bubrega. Preporučuju se barem jednom tjedno.

'Koristim svaki trenutak za šparoge kad je lijepo vrijeme naravno i to obično traje od ožujka do lipnja', dodao je Đorđević. Najčešće priprema omlet, čuvenu istarsku fritaju. 'Ima puno kombinacija. Odličan je i ovaj osnovni paket, ali zna se tu staviti pršuta, sira', rekao je.

Ali može se i spojiti kao prilog raznim mesnim i ribljim specijalitetima, juhama, pitama ili palačinkama. Takvi specijaliteti mogu se kušati u brojnim konobama i restoranima sjeverozapadne Istre.

>> Šparoge - afrodizjak i idealna proljetna namirnica

Tradicionalni dani šparoga su započeli i trajat će do početka svibnja. Ne stignete li, posjetite barem tržnicu i obogatite svoj jelovnik. Imate vremena, sezona je tek počela.