Američki znanstvenici su izjavili da je 'učinak toliko brz da je jednak ubrzigavanju tvari izravno u krvotok', što je, kako se navodi u studiji, 'jasno upozorenje' pušačima.
Ovo je prva studija provedena na ljudima kako bi se utvrdilo kako tvari u duhanu uzrokuju oštećenje DNK, a objavljena je u časopisu 'Chemical Research in Toxicology' koje izdaje Američko kemijsko društvo.
U studiji je sudjelovalo 12 pušača, a znanstvenici su istraživali djelovanje policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) koji nastaju tijekom izgaranja duhana, drva ili ugljena, a može ih se naći i u mesu pečenom na roštilju.
Posebice su pratili kemijski spoj fenantren u krvi pušača i vidjeli su da stvara otrovnu tvar za koju se zna da 'izaziva mutacije DNK koje mogu prouročiti rak'.
'Pušači su razvili maksimalne razine te tvari u vremenskom roku koji je iznenadio i znanstvenike: samo 15 do 30 minuta pošto su sudionici studije popušili cigaretu', navodi se u studiji.
>> Policija upada u kuće pušača da iskorijeni pušenje
'Ovi rezultati trebali bi poslužiti kao jasno upozorenje onima koji namjeravaju početi pušiti', rekao je voditelj istraživanja Stephen Hecht.
Od karcinoma pluća svakoga dana umire oko 3000 ljudi širom svijeta, a 90 posto tih smrti pripisuje se pušenju. (Hina)