Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema najnovijem zakonu

Policija upada u kuće pušača da iskorijeni pušenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za krijumčarima cigareta butanska policija može upasti u kuće pušača.

Za te potrebe policija uvježbava i posebne pse koji mogu nanjušiti duhan, a sve u pokušaju da postane prva zemlja bez pušača u svijetu. Budistički Butan, gdje se pušenje smatra lošim za karmu, zabranio je prodaju cigareta 2005., no zbog raširena krijumčarenja cigareta iz susjedne Indije zabrana nije postigla očekivan učinak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADIKALNO DESNIČARKSA GRUPA Velika racija protiv neonacističke scene u Njemačkoj: Uhićene četiri osobe, sudjelovalo čak 800 policajaca Inerpol (Foto: AFP) NA TISUĆE RACIJA Navijači su pratili EURO, a oni su prali novac: Interpol u gigantskoj akciji uhitio 1.400 osoba i zaplijenio 6,7 milijuna eura. Operacija obuhvatila i Hrvatsku

>> Španjolska: Na snagu stupio zakon protiv pušenja

Najnoviji zakon, koji policiji dopušta premetačine kuća pušača, trebao bi iskorijeniti tu lošu naviku oštrim kaznama od pet godina zatvora za vlasnike trgovina koji prodaju cigarete, kao i za pušače koji nemaju carinsku potvrdu o uvozu cigareta.

Pušenje u privatnim prostorima nije zabranjeno u toj himalajskoj kraljevini, ali budući da je prodaja cigareta zabranjena, pušači mogu popušiti 200 cigareta ili 150 grama duhana na mjesec, koliko se može zakonito uvesti. Kad policija to od njih zatraži, moraju pokazati carinsku potvrdu.

Zakon glatko prošao u parlamentu

Agencija za nadzor narkotika počela je s racijama tijekom kojih službenici upadaju u kuće ako uoče da u njima netko puši ili ako posumnjaju da se u njima nalazi prokrijumčareni duhan. Ilegalna prodaja cigareta, nekoć glavni izvor prihoda malih trgovina, gotovo je potpuno nestala, jer vlasnici kažu da bi teško mogli skriti duhan od posebno uvježbanih pasa.

Zakon je glatko prošao u parlamentu u kojem oporba ima samo pet od ukupno 65 mandata. Butanski premijer Jigmi Y. Thinley ipak smatra da se zakon ne može nazvati drakonskim i ističe da je prošao zahvaljujući 'kolektivnoj mudrosti' parlamentarnih zastupnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene