Pogoduje razvoj bakterija

Otkriveno zašto se trujemo morskim plodovima

Slika nije dostupna
Prah iz afričke pustinje, kojeg vjetar nosi u oceane, krivac je za razvoj bakterija kojima se otruju ljudi koji jedu morske plodove.

Znanstvenici su otkrili da opasna bakterija u morskim plodovima cvijeta kada je u njezinoj blizini prisutan prah iz pustinja diljem Afrike.

Upozoravaju kako zbog klimatskih promjena dolazi do širenja pustinja, a time se povećava i rizik trovanja morskim plodovima, piše Telegraph.

>> Morski ježevi zaslužni za proizvodnju noževa koji se sami bruse

'Fokusirali smo se na pustinjska područja u zapadnoj Africi, koja će se najvjerojatnije povećati zbog klimatskih promjena. Najvjerojatnije će i sve češće biti pješčane oluje. To znači da će u Atlantiku završiti puno prašine iz pustinja. Ubrzanim rastom te bakterije povećavaju rizike infekcija kod ljudi. Mogu uzrokovati infekcije oka, uha ili otvorenih rana, a jedna sorta čak i koleru', pojasnila je doktorica Erin Lipp sa Sveučilišta Georgia.