Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadahnuli znanstvenike

Morski ježevi zaslužni za proizvodnju noževa koji se sami bruse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sve one kojima su noževi uvijek tupi, znanstvenici su pronašli rješenje.

Na proizvodnju noževa, koje nikad ne treba brusiti, nadahnuli su ih morski ježevi, čiji su zubi tako jaki da mogu jesti kamenje. Njihovi se zubi sami bruse, a znanstvenici su otkrili na koji način.

Pročitajte i ovo Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh

Proučavali su kalifornijske morske ježeve i otkrili kompleksnu strukturu slojevitih kristala koje zajedno drži prirodni cement poput super jakog ljepila. Između kristala se nalaze slojevi slabijih organskih materijala. Kada čvrsti dio postane tup, slomi se i tako na površinu izađe novi i to iz organskog djela, piše Telegraph. Na taj način zubi im uvijek ostaju oštri.

>> Jež preživio pranje u perilici rublja

'Sada kada poznajemo princip kod morskih ježeva, možemo ga iskoristiti za proizvodnju alata koji će se sami oštriti tijekom upotrebe', rekao je profesor Pupa Gilbert, čije je istraživanje objavljeno i u stručnom časopisu 'Napredni funkcionalni materijali'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene