Znanstvenici su otkrili kako su dječji pupoljci za okus od drugog do četvrtog mjeseca nakon rođenja premazani okusima kojima su izloženi. Ti okusi su odgovorni za njihov izbor hrane u kasnijoj dobi.
U istraživanju su djeca u tim mjesecima hranjena mlijekom gorkog i kiselkastog okusa. Ta djeca su i kasnije preferirala takvo mlijeko. Oni pak koji su to isto mlijeko dobili tek sa šest mjeseci, kasnije su ga odbijali. Djeca su u tim mjesecima većinom hranjena dojenjem, odnosno izložena okusima iz hrane koju majka jede, piše Telegraph.
>> Studija: Dojenje pomaže ženama koje su preboljele rak
'Izlaganjem djece u tom osjetljivom periodu određenim okusima, potiče ih se na jedenje hrane, koja bi im inače možda bila groznog okusa. Ako povećamo konzumaciju voća i povrća među trudnicama i dojiljama, trebali bi kasnije imati zdraviju djecu, koja se zdravo hrane', rekao je Gary Beauchamp, voditelj istraživanja provedenog u znanstvenom centru u Philadelphiji.