Žene koje pate od depresije i tjeskobe trebale bi više pozornosti posvetiti svojoj prehrani i iz nje izbaciti prerađenu hranu s visokim postotkom masnoće, rezultati su istraživanja australskih znanstvenika.
Stručnjaci sa Sveučilišta u Melbourneu su tijekom desetgodišnjeg istraživanja utvrdili da su promjenama raspoloženja podložnije žene u dobi od 20 do 93, koje konzumiraju uglavnom prerađene, rafinirane namirnice s visokim postotkom masnoće. 'Konzumiranje povrća, voća, mliječnih proizvoda s niskim postotkom masnoće, integralnih žitarica i nemasnog mesa, uz povremeno konzumiranje slatkiša i prerađenih namirnica, može pomoći mentalnom zdravlju i poboljšati ga', objasnila je dr. Felice Jacka koja je vodila tim australskih stručnjaka.
Zapadnjački način prehrane - hamburgeri, bijeli kruh, pizza, čips, zaslađeni mliječni napici, pivo, zašećerene namirnice - australski znanstvenici dovode u vezu s 50 posto većom mogućnošću obolijevanja od depresije kod žena. Oni su do navedenih rezultata došli nakon desetgodišnjeg praćenja prehrambenih navika 1.046. žena. (Hina)