Istraživanje

Nezdrava prehrana odgovorna za žensku depresiju

Slika nije dostupna
Desetogodišnje istraživanje pokazalo da zapadnjačka prehrana dovodi do 50 posto veće mogućnosti oboljevanja od depresije kod žena.

Žene koje pate od depresije i tjeskobe trebale bi više pozornosti posvetiti svojoj prehrani i iz nje izbaciti prerađenu hranu s visokim postotkom masnoće, rezultati su istraživanja australskih znanstvenika.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Melbourneu su tijekom desetgodišnjeg istraživanja utvrdili da su promjenama raspoloženja podložnije žene u dobi od 20 do 93, koje konzumiraju uglavnom prerađene, rafinirane namirnice s visokim postotkom masnoće. 'Konzumiranje povrća, voća, mliječnih proizvoda s niskim postotkom masnoće, integralnih žitarica i nemasnog mesa, uz povremeno konzumiranje slatkiša i prerađenih namirnica, može pomoći mentalnom zdravlju i poboljšati ga', objasnila je dr. Felice Jacka koja je vodila tim australskih stručnjaka.

Zapadnjački način prehrane - hamburgeri, bijeli kruh, pizza, čips, zaslađeni mliječni napici, pivo, zašećerene namirnice - australski znanstvenici dovode u vezu s 50 posto većom mogućnošću obolijevanja od depresije kod žena. Oni su do navedenih rezultata došli nakon desetgodišnjeg praćenja prehrambenih navika 1.046. žena. (Hina)