CRVIĆI U OKU
Koliko vam se puta dogodilo da ste u svom vidnom polju zamijetili 'crviće' koji vam plutaju po oku? I vjerojatno nikada niste znali o čemu se radi. Pa evo znanstvenog objašnjenja: Očna jabučica se sastoji od velike količine staklastog tijela koje, kako starimo, doživljava brojne promjene - polako se smanjuje i gubi glatkoću. Zbog toga se stvaraju nakupine sićušnih vlakana zbog kojih u oku vidimo 'crviće'. Nije to ništa strašno, kako se pojave tako i se i spuste u dno oka gdje ih više ne vidite. Budite sigurni da će vam se to dogoditi još puno puta u životu.
BRAIN FREEZE OD SLADOLEDA
Ako ste ikada doživjeli tzv. 'brain freeze' dok ste jeli sladoled ili neku drugu ledenu poslasticu sigurno vas zanima kako do toga dolazi. Naravno, ne radi se o tome da vas se doslovce smrzne mozak, ali glavobolje izazvani konzumacijom ledene hrane ili pića mogu biti doista bolne. Da bi shvatili kako dolazi do 'brain freezea', znanstvenici sa Harvarda proveli su istraživanje i došli do zaključka kako mozak uvijek pokušava regulirati svoju temperaturu, a kada dođe do kontakta nepca s nečim iznimno hladnim mozak prepoznaje da nešto nije u redu te se prošire arterije i počinje se jače pumpati krv što podrazumijeva i viši tlak, a samim time i žestoku glavobolju.
>> Deset 'tvrdokornih' mitova o ljudskom tijelu koji nikako da izumru!
ZAŠTO NAM NIŠTA NIJE UKUSNO NAKON ŠTO OPEREMO ZUBE?
Sok od naranče nakon što ste oprali zube vjerojatno vam ne zvuči kao primamljiva ponuda, posebice ako ste to već isprobali. Zašto nam sok od naranče, ali i ostala hrana ima neobičan i neugodan okus nakon pranja zubi? Jedan je krivac - natrijev lauril sulfat - kemikalija koja se dodaje u paste za zube kako bi se zapjenile dok izvodimo svakodnevne rituale oralne higijene. Taj isti natrij lauril sulfat djeluje na naše okusne pupoljke te zapravo na kratko blokira receptore za slatko zbog čega nam se i najukusnija hrana nakon paste za zube čini kao splačina.
MOKRAĆA IZNIMNO NEUGODNOG MIRISA
Šparoge čine našem tijelu nešto dosita neobično - od njih mokraća ima vrlo intenzivan i neugodan miris. To je uvidio i Benjamin Franklin koji je u svoje doba pisao kraljevskoj akademiji u Bruxellesu o 'neprijatnom mirisu' kojeg je zamijetio nakon izvrsnog obroka od šparoga. Znanstveno je dokazano kako su krivac za to su prirodni organosulfatni spojevi koji mokraći daju neugodan miris, prenosi Cracked.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook