Fermentirana hrana nije baš na glasu kao hrana najugodnijeg mirisa i okusa, no korejsko jelo hongeo definitivni je prvak u ovoj kategoriji i na glasu je kao jedno od najodvratnijih jela na svijetu. U Južnoj Koreji je, ipak, megapopularno.
Hongeo se radi od vrste raže koja, poput morskih pasa, nema bubrege ni mjehur pa se sav otpad probavnog sustava ispušta se kroz kožu u obliku sluzave mokraćne kiseline. Zato se preporuča da se meso ovih riba jede samo svježe.
Nije za one SLABOG ŽELUCA: Biste li i vi omastili brk nekim od ovih 'specijaliteta'?
No, Korejci vole prkositi po ovom pitanju pa raže ostavljaju u hladnjacima i po mjesec dana, dok ne dobiju, nazovimo, to, specifičnu aromu koja uvelike sliči smradu javnih WC-a. Naime, dok stoji, meso ribe se fermentira pri čemu se mokraćna kiselina pretvara u amonijak.
Kad smrad dosegne vrhunac, riba se vadi iz hladnjaka i poslužuje sirova. Dobar tek!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook