Obavijesti Video Pretražite Navigacija
9 bizarnih jela

Nije za one SLABOG ŽELUCA: Biste li i vi omastili brk nekim od ovih 'specijaliteta'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Juha od otrovnog šišmiša, živa hobotnica ili kobrino pulsirajuće srce - zvuči li vam dovoljno primamljivo da se nađu i na vašem tanjuru?

Sigurni smo da svatko od vas ima bar jednu neobičnu kombinaciju hrane u kojoj uživa, dok vas drugi gledaju s velikim upitnikom iznad glave ponekad se zgražajući. No što bi ti 'drugi' rekli da vas vide kako brusite noževe nad nekim od ovih 'specijaliteta'? Cracked vam donosi  9 najbizarnijih i najnevjerojatnijih jela u kojima, na nađe zgražanje, guštaju mnogi diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

HOBOTNICA KOJA PLEŠE PO TANJURU

Odori don je poznati japanski, ali i korejski specijalitet koji čiji je glavni sastojak hobotnica ili lignja i to - živa. Da, živu hobotnicu vam iskrcaju na tanjur pa se ona i dalje koprca u lokvici umaka dok je vi pokušavate pojesti. No, dobro, u njihovu obranu, hobotnica nije živa u punom smislu te riječi jer su joj prije serviranja na tanjur izvadili mozak, no živci i mišići joj i dalje rade te ona zapravo pokušava pobjeći iz lokve sojina sosa kojeg ste prelili preko nje.

Oni koji su isprobali ovu delikatesu kažu kako poanta nije u neprivlačnom okusu same sirove hobotnice već u osjećaju koji imaju kad im po ustima vrludaju rasplesani krakovi. Spomenimo još i da ovaj specijalitet sa sobom nosi i smrtnu opasnost. Naime, budući da su krakovi hobotnice prekriveni pipcima lako je moguće da će se ona tim pipcima uhvatiti za vaša usta, grlo, jednjak i tako vas - ugušiti. Primamljivo?

KOKTEL OD UKISELJENOG NOŽNOG PALCA

Ovaj zloglasni koktel ima samo jedan 'stalni' sastojak. Pogađate? Ukiseljene ljudski nožni palac. Dakle, možete odabrati koje god piće želite, piće za koje mislite da će maksimalno umanjiti psihičku traumu koju donosi sama činjenica dsa ste umjesto leda u čaši dobili nečiji palac.

Ovaj koktelčić poslužuje se u jednom kanadskom baru u Dawson Cityju, a kako bi se umanjila opasnost od bilo kakvih zaraza, iz palčeva se iscijede sve tjelesne tekućine te se on konzervira. A postoji i pravilo za ispijanje čašice ovog pića: 'Možete ga popiti brzo, možete ga popiti polako, ali usnama morate dotaknuti palac'. Jeste li za čašicu?

JUHA OD ŠIŠMIŠA

Delikatesa koja nam stiže iz Guama je juha od šišmiša. Ovo su faze njene pripreme: operite šišmiša, skuhajte ga, dodajte povrće, zalijte kokosovim mlijekom i poslužite. Možda ste zamijetili da među koracima pripreme nije navedeno ni uklanjanje dlaka ni čišćenje iznutrica? To je zato što se šišmiš spremljen na ovaj način jede zajedno s krznom, očima, krilima i svime ostalim.

A koliko je to dobra ideja govori činjenica da vam ovaj obrok doslovce može pomutiti razum. Budući da šišmiši inače jedu biljke koje kod ljudi mogu uzrokovati neurološke poremećaje, pogodite što se dogodi kad skuhate i pojedete šišmiša kojem je želudac pun otrovnih sjemenki. Lako je moguće da konzumenti ovog jela obole od tri teške bolesti - Alzheimerova, Parkinsonova u Lou Gehrigova bolest.

PULSIRAJUĆE GONADE MORSKOG JEŽA

Morski jež vjerojatno nije na vašem popisu namirnica kad idete u tjednu kupovinu, no znalci kažu da se ispod neprivlačne bodljikave vanjštine kriju vrlo ukusan mesnati dio. Taj mesnati dio su ježeve spolne žlijezde koje su, kažu, najukusnije kad su supersvježe. Dakle, uzmete ježa, otvorite ga, žlicom pokupite taj poseban dio i uživate u njegovim, još uvijek pulsirajućim, gonadama.

MRTAV TULJAN PUNJEN MANJIM PTICAMA

Kiviaq je zimski specijalitet, a Inuiti ga konzumiraju već stoljećima. Priprema ovog jela je doista neobična, a glavni sastojak je tuljan kojeg koji se puni s 300-500 manjih ptica, te se nakon toga premaže tuljanovom mašću i ostavi se da stoji najmanje 3 mjeseca kako bi fermentiralo. U konačnici se konzumira sirovo.

KOBRINO SIROVO SRCE

Vijetnamsko selo Le Mat kod Hanoija nudi doista nezaboravno gastronomsko iskustvo. Skupite li dovoljno hrabrosti tamošnji kuhari će vam u trenu ubiti kobru i iskoristite je za nekoliko različitih jela. Tako će kuhari odmah pred vama umirućoj životinji pustiti krv i servirati vam to u čaši, slijedi čašica kobrine žuči i otrova, a dok vi uživate u neobičnim okusima od mesa kobre bit će vam spremljeno glavno jelo. No kad-tad servirat će vam i ono po što zapravo mnogi i idu tamo - svježe kobrino srce koje i dalje kuca na vašem tanjuru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene