Povučeno iz prodaje

SKANDAL: Na prašku za rublje otisnut sramotni nacistički kod

Slika nije dostupna
Korisnici interneta primijetili su provokacijske nacističke simbole na pakiranjima praška za rublje.

Američka tvrtka Procter&Gamble u petak je priopćila da je uklonila promotivno pakiranje popularnog njemačkog praška za pranje rublja Ariel, koji je prikazivao nacistički kod.

Nakon prosvjeda na društvenim mrežama, iz kompanije su priopćili da su prestali prodavati kutije na kojima je bio znak koji podsjeća na nogometni dres, a na kojem je pisalo Ariel 88, piše The Local.

Broj 88 koristi njemačka krajnja desnica kako bi obilježila nacistički pozdrav 'Heil Hitler'. H je, naime, 8 slovo u njemačkoj abecedi. Tako brojem 88 ekstremni desničari zaobilaze strogi njemački zakoni o zabranjenim političkim sloganima i simbolima.

Nakon 71 godine otkrivena tajna Hitlerova opsesija!

Kritike objavljene na internetu fokusirale su se i na izraz 'Nova koncentracija', koji prema pisanju ljudi na društvenim mrežama priziva nacističke kampove smrti, dok ih naziv Ariel podsjeća na riječ 'arijevac'.

'Čvrsto NE krajnje desno ideologiji - Pakiranja Ariela s neželjenim simbolom 88 od ponedjeljka se ne šalju u SAD', odgovorila je korisniku na Twitteru P&G jedinica u Njemačkoj.

Glasnogovornica tvrtke P&G kaže da nikada nisu razmišljali o konotacijama tog broja u Njemačkoj. 'Željeli smo oglašavati 83 plus 5, odnosno pet dodatnih pranja u odnosu na dosadašnja 83 koja je nudilo pakiranje ove veličine', rekla je glasnogovornica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook