Diskusija oko crnog i bijelog kruha sve je prisutnija. Stručnjaci nas savjetuju da zaboravimo na pekarske proizvode od bijelog brašna i prijeđemo na crni ili na raženi kruh. No, što ako crni kruh nije doista crni nego samo - obojan?
Upravo to rade neki pekari, izvještava srbijanski Kurir. 'Kruh može imati tamnu boju dobivenu od supstanci koje ne bi smjela biti u kruhu - kava, kakao, prirodna i umjetna bojila, crveno vino...', rekao je ovom listu jedan pekar, dobro upoznat s metodama bojenja kruha.
Premijerova supruga: 'Crni kruh je skuplji, ali ga možete narezati tanje'
Isto tako, nije svaki raženi kruh, doista raženi. Raženim se može zvati samo onaj pekarski proizvod u kojem ima barem 30 posto raženog brašna. Na žalost, nakon što je kruh ispečen. ne može se odrediti koliko raži ima njemu.
Ako i vi sumnjate u to kakav kruh kupujete, evo nekoliko metoda kojima možete provjeriti o čemu se radi.
- stavite komad crnog kruha u vodu; ako kruh pobijeli, a voda potamni znat ćete na čemu ste
- crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego bijeli kruh
- crni kruh ne može biti prozračan niti elastičan
- sredina crnog kruha ima dublje pore i manja mu je zapremnina
- crni kruh miriše drugačije od bijelog
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook