Odlični antioksidansi

Dokazano: Što više čokolade jede neka nacija, to više nobelovaca ima

Slika nije dostupna
Što više čokolade jede neka nacija to više nobelovaca imaju. Pokazalo je to istraživanje objavljeno danas u prestižnom New England Journal of Medicine.

Flavonoidi su vrsta antioksidansa koje nalazimo u kakau, zelenom čaju, crnom vinu, te u nekom voću. Oni usporavaju proces propadanja kognitivnih sposobnosti koji neizbježno dolazi s godinama. Ako čokolada može poboljšati kognitivne sposobnosti kod pojedinaca, onda to može napraviti i kod čitavih nacija. Upravo to je bila početna teza profesora Franza Messerllija sa Sveučilišta Columbia koji je o dobrobiti čokolade na ljudski mozak odlučio napraviti cijelu studiju.

>> 10 zabluda o čokoladi

Rezultati studije bili su iznenađujući. Sudeći prema Messerliju 'u 23 zemlje postoji vrlo važna i jasna veza između konzumiranja čokolade neke nacije i broja nobelovaca koje ta nacija ima na milijun stanovnika'.

Na prvom mjestu po broju nobelovaca i količini pojedene čokolade nalazi se, očekivano, Švicarska. U sredini liste su SAD, Francuska i Njemačka, a na samom dnu Kina, Japan i Brazil. Jedina iznimka je Švedska u kojoj se godišnje pojede 6,4 kilograma čokolade po stanovniku. Prema tome bi trebala imati 14 nobelovaca, no ima ih 32.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook