Savjeti za turiste

7 stvari koje će naljutiti svakog Hrvata

Slika nije dostupna
Svaki turist i stranac koji se nađe u Hrvatskoj trebao bi znati nekoliko stvari koje bi mogle jako naljutiti Hrvate, ako ih izgovore, a nisu barem malo upoznati s njima. Jedan Kanađanin, koji živi u Hrvatskoj i vodi blog o Lijepoj našoj, napravio je odličan vodič za strance o tome što nikako ne bi smjeli reći ako ne žele naljutiti Hrvate.

"Ne želite naljutiti Hrvata", ističe Kanađanin Frank na svojem blogu frankaboutcroatia.com. Taj je Kanađanin, koji živi u Hrvatskoj s partnericom Verom, napravio listu stvari koje stranci ne bi trebali govoriti, osim ako žele da njihovi hrvatski domaćini izgube živce i naljute se.

VIDEO Zavirite u Ured dobrodošlice

"Na zauzimam strane ovdje. Samo kažem da te stvari mogu naljutiti Hrvate", ističe Frank. Evo na koje stvari je mislio, a vi procjenite je li pogodio.

1. Nazivanje Hrvata Balkancima

Frank kaže, naći ćete se u podužoj diskusiji kako je Hrvatska zemljopisno možda dijelom na Balkanu, ali kako je povijesno i kulturološki različita od balkanskih zemalja. No, ako je strancima dosadno i fali im svađe, onda neka probaju otvoriti tu temu.

2. Ako se Hrvatsku stavlja među zemlje Istočne Europe

Još jedna duga debata, kaže Frank, no s pozitivne strane, njegovo iskustvo kaže kako mi Hrvati mrvicu bolje prihvaćamo kad nas svrstavaju na europski istok.

3. Nazivanje Hrvatske bivšom jugoslovenskom zemljom

Prošlo je 23 godine od proglašenja neovisnosti RH pa možda i nije pametno Hrvatsku nazivati ex-YU zemljom. Stranci će se time poštedjeti puno neugodnosti.

4. Nazivanje Domovinskog rata, građanskim ratom

Nije se radilo o građanskom ratu. Stranci bi se trebali pomiriti s tom činjenicom.

5. Hvaljenje ćevapa kao hrvatskog nacionalnog jela

Nudi ihi većina restorana u Hrvatskoj, a turisti ih posebno vole. Ipak, ćevapi su jelo iz BiH, a Hrvati ga nude jer je popularno među turistima, piše Frank.

6. Ako Hrvatu sami pićem nalijevate čašu

kao zahvalan prijatelj, morat će je popiti i na kraju će se i napiti. U Hrvatskoj svatko pije koliko smatra da može kad je boca stolu, zaključuje Frank, a ne koliko mu natočite.

7. Nazivanje hrvatskog i srpskog jezika jednakim

Ne govorite Norvežanima da govore isti jezik kao i Šveđani, zar ne? Dok su hrvatski i srpski jezik slični, oni nisu isti. Stranci bi trebali izbjegavati tu temu, osim ako ne žele još jednu trakavicu od debate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook