A ljeto je tek počelo

Pasje vrućine se nastavljaju: Temperature se penju i do 37 stupnjeva, spasa neće biti ni tijekom noći

Vrijeme će i dalje biti sunčano i vruće. Kako pokazuje vremenska prognoza, temperatura će i danas iznositi iznad 30 stupnjeva, a tako će i ostati do kraja tjedna.

Danas ujutro bit će sunčano i dosta toplo. U unutrašnjosti će ujutro biti oko 20, a na Jadranu većinom između 22 i 26 stupnjeva. Uglavnom neće biti vjetra, osim na moru, gdje će puhati slab jugozapadnjak.

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, ali i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 35 do 37 stupnjeva.

Slično će biti u Slavoniji i Baranji: obilje sunca i visoka temperatura, najčešće 36 ili 37 stupnjeva.

Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, ponegdje tek uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura će na Jadranu iznositi između 30 i 34 stupnja. Nešto malo manje vruće bit će u gorju.

I u Dalmaciji će većinom biti sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a temperatura će biti od 32 do 35 stupnjeva. U zaleđu je moguće da će lokalno biti i viša.

More se već dosta zagrijalo i temperatura se popela i do 24-26 stupnjeva, a UV indeks u cijeloj zemlji i danas je vrlo visok.

Pročitajte i ovo Nižu se tragedije Svake godine u Hrvatskoj od slučajnog utapanja umre čak 90 ljudi: Ovo su pravila koja kupačima u rijekama mogu spasiti život - ''Ljudi precijene svoje vještine''

Pročitajte i ovo Utvrđuju se okolnosti VIDEO Nakon Tita na red došao i Franjo Tuđman: Pogledajte kako su vandali zašarali spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Većinom sunčano vrijeme u kopnenim će se krajevima nastaviti i dalje. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u četvrtak, kad bi temperatura mjestimice mogla porasti i do 38 stupnjeva. Potom će tijekom vikenda biti manje vruće, ali i dalje će iznositi najmanje 30 stupnjeva. U petak i subotu bit će nešto nestabilnije pa postoji mogućnost za pljuskove i grmljavinu. No, ona zasad nije velika.

Na Jadranu će tijekom narednih dana biti sunčano i vruće. Obzirom da su noći dosta tople, efekt toplinskog vala na zdravlje i bit će jači. Naime, nemogućnost da se dobro naspavate zbog velike topline itekako može ostaviti traga. Zato učinite sve da vam i noću bude što ugodnije.

Nakon vrućih dana, nebo u mnogim krajevima nije baš čisto plavo, a razlog nije sparina. Naime, ponesena visinskim strujanjima, nad naše krajeve stigla je zamjetna količina saharskog pijeska. Obzirom da te sitne čestice dodatno raspršuju svjetlost, spektar boja koje vidimo s plavih premješta se na žućkaste nijanse, objasnio je u Dnevniku Nove TV meteorolog Darijo Brzoja.

Iz istog razloga izlasci i zalasci sunca – koji su inače narančasti, crveni i ružičasti – ovih dana mogu biti intenzivnijih boja nego inače. Ove rijetke epizode uglavnom ne štete zdravlju, no ipak se pripazite ako imate problema s dišnim sustavom. Saharskog pijeska u zraku bit će i danas i u četvrtak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme