Privremeni prekid vatre

Nakon zaraze 10-mjesečne bebe opasnim virusom, postignut dogovor: "Ne možemo cijepiti djecu pod nebom punim bombi..."

Dijete u Gazi Foto: Afp
Izrael je pristao na niz humanitarnih pauza u Gazi kako bi omogućio cijepljenje djece protiv dječje paralize, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Cilj kampanje je cijepiti oko 640.000 djece diljem pojasa Gaze, a započinje u nedjelju, rekao je visoki dužnosnik WHO-a Rik Peeperkorn.

Cijepljenje će se provoditi u tri odvojene faze, u središnjim, južnim i sjevernim dijelovima pojasa. Tijekom svake faze, borbe će se pauzirati na tri uzastopna dana, između 06:00 i 15:00 sati po lokalnom vremenu.

 Cijepljenje će provoditi osoblje UN-a i drugi lokalni zdravstveni radnici. Više od 2.000 zdravstvenih i djelatnika zajednice prošlo je obuku za primjenu cjepiva.

Sporazum dolazi nekoliko dana nakon što su dužnosnici UN-a izjavili da je 10-mjesečna beba djelomično paralizirana nakon što je oboljela od prvog slučaja dječje paralize u Gazi u posljednjih 25 godina. 

Louise Wateridge, glasnogovornica UN-a u Gazi, pozvala je na prekid vatre kako bi se omogućilo sigurno provođenje programa cijepljenja. "Ne možemo cijepiti djecu pod nebom punim bombi i napada, ne možemo cijepiti djecu koja bježe za svoj život".

Wateridge je rekla da će djeca ovaj tjedan primiti dvije oralne doze, a potrebno je ponoviti cijepljenje četiri tjedna kasnije.

Postignut je dogovor za dodatni četvrti dan cijepljenja i humanitarne pauze ako bude potrebno za postizanje 90-postotne razine procijepljenosti.

Poliovírus je vrlo zarazan i najčešće se prenosi putem kanalizacije i kontaminirane vode. Može uzrokovati deformacije i paralizu, a potencijalno je smrtonosan. Najviše pogađa djecu mlađu od pet godina.

Izraelska vojska izjavila je u srpnju da je započela cijepljenje svojih vojnika protiv te bolesti, piše BBC

Dužnosnik Hamasa Basem Naim rekao je za agenciju Reuters: "Spremni smo surađivati s međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali ovu kampanju, služeći i štiteći više od 650.000 palestinske djece u pojasu Gaze."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da niz trodnevnih pauza "nije prekid vatre".

Pročitajte i ovo Izbori 5. studenog Dramatična prekretnica u predsjedničkoj utrci SAD-a: Nova anketa resetirala odnose snaga

Pročitajte i ovo sukob zbog vandalizma Iz osvete mu devastirali apartman? "Vršili su nuždu u jacuzziju i trpali hrenovke u vaze", "Od vlasnika smo doživjeli neobjašnjivo ponašanje"

Povezane teme