upala moždanih ovojnica

Zbog meningitisa 11 djece završilo u bolnici, najmlađa beba ima 6 mjeseci: Liječnici upozorili roditelje na što pripaziti

Dijete u bolnici, ilustracija Foto: Getty Images
Jedanaestero djece oboljelo od meningitisa nalazi u bolnici u Banjoj Luci u BiH.

Jedanaestero djece oboljelo je od meningitisa te je hospitalizirano na Klinici za dječje bolesti u Banjoj Luci. Najmlađe dijete ima šest mjeseci, a najstarije 12 godina.

Svi su stabilno, naveli su iz bolnice a kojoj se ne hospitaliziraju osobe sa simptomima neuroinfekcije koje su starije od 15 godina.

Virusni meningitis je upala moždanih ovojnica izazvana virusima. Simptomi uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, povraćanje, malaksalost i ukočen vrat. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize likvora i pacijenti se uglavnom hospitaliziraju.

Liječnici savjetuju roditeljima da prate zdravstveno stanje djece i u slučaju pojave navedenih simptoma odmah se jave nadležnom liječniku, piše Avaz.ba.

Objašnjeno je da su virusni meningitisi najčešće uzrokovani enterovirusima, koji se prenose feko-oralnim putem (bolest nečistih ruku).

Pročitajte i ovo Dogovor u Berlinu FOTO/VIDEO Hrvatska kupuje 50 novih njemačkih tenkova, a u Ukrajinu šalje po 30 starih tenkova i oklopnjaka

Pročitajte i ovo Nepravomoćna presuda Timaritelj lavova prijetio ministru Berošu, stigla presuda: Evo koju je kaznu dobio

Pročitajte i ovo Pokazalo istraživanje Pogledajte kako i koliko štede Hrvati: Rezultati su iznenađujući