Stižu žestoke kritike

Zapad osudio napad IDF-a na mirovnjake, Biden Izraelu poručio: "Prestanite!"

Vozila misije UN-a u Libanonu Foto: Afp
Nakon pucnjave usmjerene na mirovnu misiju UN-a, američki minstar obrane u razgovoru s izraelskim kolegom pozvao je Izrael da prijeđe s vojnih operacija na diplomatski put što je prije moguće.

Sjedinjene Države i europske zemlje pozvale su Izrael da zajamči sigurnost mirovnih snaga UN-a nakon što su četvorica UN-ovih vojnika ranjena u izraelskim napadima u južnom Libanonu ovog tjedna.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "apsolutno" traži od Izraela da prestane pucati na mirovne snage, nakon drugog napada na osoblje UN-a u dva dana.

U telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom, američki ministar obrane Lloyd Austin naglasio je "važnost osiguravanja sigurnosti" snaga Ujedinjenih naroda, poznatih kao UNIFIL, priopćio je Pentagon.

Nakon tjedana intenziviranja napada na libanonsku militantnu skupinu Hezbolah, Austin je također pozvao Izrael da "prijeđe s vojnih operacija na diplomatski put što je prije moguće".

Izrael je također bio pod žestokim kritikama u Europi. U zajedničkom priopćenju, čelnici Italije, Francuske i Španjolske izrazili su "bijes" izraelskim "neopravdanim" napadima na mirovne snage i zatražili da oni "odmah prestanu". Njemačko ministarstvo vanjskih poslova to je nazvalo "neprihvatljivim".

Dva libanonska vojnika su ubijena, a dva pripadnika mirovnih snaga UN-a ranjena u izraelskim napadima u petak.

Libanonska vojska priopćila je da su izraelske snage napale jednu od njihovih ispostava u selu Kafra u južnom Libanonu, ubivši dva vojnika i ranivši trojicu.

Najib Mikati, privremeni premijer Libanona, osudio je napad, nazvavši ga "zločinom protiv Libanona".

Izraelska vojska zasad nije komentirala incidente.

Slaba libanonska vojska nije deklarirani neprijatelj Izraela, a libanonske državne snage smatraju se nemoćnima protiv golemog utjecaja Hezbolaha na jugu zemlje.

Ranije je UN-ova mirovna misija priopćila da je njezino sjedište u Naqouri ponovno pogođeno, pri čemu su ranjena još dva pripadnika snaga.

Ovo je bio drugi napad na objekte Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) u 48 sati. U četvrtak su dva vojnika ozlijeđena nakon što je izraelski tenk pucao na stražarnicu.

UNIFIL je rekao da su se u petak dogodile dvije eksplozije u blizini osmatračnice u Naqouri. Snage su priopćile da je jedan od dvojice ozlijeđenih pripadnika mirovnih snaga prebačen u bolnicu u obližnjem Tiru.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da su njihove trupe otvorile vatru, rekavši da su odgovorile na "neposrednu prijetnju protiv njih".

IDF je rekao da je početna istraga otkrila da je položaj UNIFIL-a pogođen dok su vojnici pokušavali pogoditi metu 50 metara udaljenu od mirovnjaka.

Eksplozije su uslijedile kada se srušilo i nekoliko zaštitnih zidova na UN-ovoj postaji u blizini Labbouneha, nedaleko od libanonsko-izraelske granice, nakon što je izraelski vojni buldožer udario u njih, a izraelski tenkovi su se približili postaji.

Pročitajte i ovo priuštivo stanovanje "POS-ovi stanovi koje smo mi subvencionirali svojim novcem sada su na Bookingu, Airbnbu"

Pročitajte i ovo Tko je prorus? VIDEO Pogledajte kako je Milanović odgovorio Grliću Radmanu i Plenkoviću: "Dame i gospodo..."

Povezane teme