pet točaka

Zelenski predstavio plan pobjede protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Foto: Afp
Na sjednici parlamenta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je plan pobjede u ratu protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je parlamentu svoje zemlje dugoočekivani "plan pobjede" u ratu protiv Rusije.

Plan se sastoji od pet ključnih točaka:

1. članstvo u NATO-u
2. obrana
3. odvraćanje ruske agresije
4. gospodarski rast i suradnja
5. poslijeratna sigurnosna arhitektura.

Osim toga, plan uključuje i tri tajne točke koje neće biti objavljene javnosti, ali će biti ključne za provedbu strateških ciljeva Ukrajine.

Parlamentarni zastupnik David Arakhamia rekao je da će tajne točke biti predstavljene predsjednicima stranaka, piše Kyiv Independent.

Članstvo u NATO-u i rat na ruskom teritoriju

"Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu. 

Članstvo Ukrajine u NATO savezu našlo se na samom početku plana. Iako je Ukrajina u rujnu 2022. godine predala zahtjev za članstvo, još uvijek nisu primili jasan odgovor od zapadnih saveznika.

"Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti", istaknuo je Zelenski. 

Druga točka odnosi se na potrebu prenošenja rata i na ruski teritorij kao što je to bilo početkom kolovoza kada je ukrajinska vojska napala rusku regiju Kursk. Ova točka također poziva i na ukidanje ograničenja na udare dugog dometa na Rusiju, kao i potporu Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova iznad Ukrajine. 

Zaštita od buduće ruske agresije i budućnost ukrajinskog gospodarstva

Treća točka odnosi se na nenuklearno odvraćanje i uključuje tajne točke koje su predstavljene čelnicima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije.

Zelenski je također predložio sveobuhvatni nenuklearni strateški pakt na teritoriju Ukrajine koji bi tu zemlju zaštitio od buduće agresije. 

Četvrti dio bavi se ukrajinskim korištenjem prirodnih resursa kao što su uran, titan i litij, a koji predstavljaju potencijalni gospodarski rast za Kijev. Ukrajina je unutar sporazuma istaknula i dio o zajedničkom ulaganju i korištenju resursa s EU-om i SAD-om. 

Posljednji dio plana odnosi se na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu. 

"Ako Putin postigne svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti neodoljiv dojam za druge potencijalne agresore, posebno u regiji Perzijskog zaljeva, indopacifičkoj regiji i Africi, da ratovi agresije mogu biti isplativi i za njih", rekao je predsjednik zastupnicima.

"Moramo provesti plan pobjede kako bismo prisilili Rusiju da bude na mirovnom samitu i spremna okončati rat", zaključio je Zelenski.

Pročitajte i ovo stravičan zločin Mučni detalji slučaja kod hrvatske granice: Sina (2) ubio pištoljem za svinje pa sa starijim pojeo pizzu

Pročitajte i ovo Magnitude 6,0 Jak potres pogodio Tursku