Rat se nastavlja

VIDEO U brutalnim udarima Izraela poginulo skoro 300 ljudi: Napadi još traju, ljudi masovno bježe

Nastavljaju se borbe između Izraela i Hezbolaha.

Izrael je u ponedjeljak zračnim udarima napao stotine ciljeva Hezbolaha. Libanonske vlasti objavile su da su ubijene najmanje 274 osobe, a ranjeno njih najmanje 727, čime je to postao najsmrtonosniji dan u Libanonu u skoro godini dana sukoba.

Nakon nekih od najžešćih prekograničnih razmjena vatre otkako su neprijateljstva izbila, Izrael je upozorio stanovnike da evakuiraju područja na kojima Hezbolah navodno skladišti oružje.

Nakon skoro godine dana rata protiv Hamasa u Gazi na južnoj granici, Izrael prebacuje fokus na svoju sjevernu granicu, odakle Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške svom savezniku Hamasu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je Izraelcima da im je obećao da će Izrael izmijeniti odnose moći na sjeveru i da se to upravo događa. Također ih je upozorio da su pred njima "komplicirani dani".

"Akcije će se nastaviti sve dok ne postignemo naš cilj da vratimo sjeverne stanovnike sigurno u njihove domove", rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant u videu koji je objavio njegov ured, čime je najavio dugu borbu jer je Hezbolah obećao nastaviti s napadima dok ne dođe do primirja u Gazi.

"Ovo su dani u kojima će izraelska javnost morati pokazati smirenost", dodao je, izvijestio je Reuters.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee rekao je na platformi X da je do sada pogođeno više od 300 ciljeva Hezbolaha, nakon što je ranije upozorio da su zračni napadi neizbježni na kuće u Libanonu u kojim Hezbolah skriva oružje.

"Prizori iz južnog Libanona su sekundarne eksplozije oružja Hezbolaha, koje eksplodira unutar kuća. U svakoj kući koju napadamo ima oružja. Rakete, projektili, bespilotne letjelice koje su bile namijenjene i usmjerene na ubijanje izraelskih civila", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u televizijskoj izjavi.

Napadi su još uvijek u tijeku – četiri zračna napada izvedena su blizu Baalbeka u istočnom dijelu doline. Glasnogovornik izraelske vojske upozorio je stanovnike tog područje da ga evakuiraju, upozoravajući da će Izrael uskoro započeti zračne napade na tamošnje ciljeve Hezbolaha. Mnogi su pobjegli iz grada Sidona, zbog čega su na cestama nastale kilometarske kolone.

U sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale oglasile su se sirene za zračnu uzbunu zbog informacija o novom raketnom napadu Hezbolaha. Uzbune su se također oglasile u područjima diljem sjevernog Izraela. 

Napadi povećali pritisak na Hezbolah

Zračni napadi povećali su pritisak na Hezbolah, koji je prošlog tjedna pretrpio napad koji je njegov glavni tajnik Hasan Nasrallah nazvao "neviđenim u povijesti" skupine, nakon što su tisuće pejđera i radio uređaja koje koriste njezini članovi eksplodirale.

U drugom velikom udarcu, izraelski zračni napad na južno predgrađe Beiruta u petak ciljao je visoke zapovjednike Hezbolaha, ubivši 45 ljudi, prema libanonskom ministarstvu zdravstva. Hezbolah je rekao da je 16 članova skupine među poginulima, uključujući visokog vođu Ibrahima Akila i još jednog zapovjednika, Ahmeda Wahbija.

Borbe su povećale strahove da bi Sjedinjene Američke Države, bliski saveznik Izraela, i Iran mogli biti uvučeni u širi rat na Bliskom istoku. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani osudio je izraelske napade.

"Bit će opasnih posljedica za novu avanturu cionista", rekao je.

Pročitajte i ovo nova porezna reforma Ministar otkrio tko će sve morati plaćati porez na nekretnine, a tko može biti oslobođen: Objavio koliko će se plaćati za apartmane

Pročitajte i ovo Vatikan za Bektaše Balkanska zemlja osniva muslimansku državu usred glavnoga grada, imat će putovnice, ali i tajnu službu: "I mi imamo neprijatelje"