Bunt u Beogradu

VIDEO/FOTO Masovni prosvjedi u Srbiji, građani blokirali željeznicu: "Na njih su poslani kordoni kao da su najgori teroristi"

1/24 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U subotu je održan velik prosvjed u Srbiji.

Velik broj građana Srbije prosvjedovao je u subotu protiv Rio Tinta i kopanja litija, a na snimkama iz zraka može se vidjeti koliko se ljudi okupilo u Beogradu.

Predsjednik Aleksandar Vučić zbog prosvjeda je sinoć sazvao sastanak u Predsjedništvu, gdje je zasjedala neka vrsta kriznog stožera.

Građani su tijekom prosvjeda blokirali željezničku stanicu Prokop, odakle ih je policija jutros potjerala te uhitila aktiviste Ivana Bjelića i Nikolu Ristića jer nisu željeli napustiti Prokop.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je noć provela na stanici, rekla je da je na prosvjednike poslano oko 200 policajaca u punoj opremi i još najmanje 40-50 u civilu. Na građane su, ustvrdila je, poslani kordoni kao da su najgori teroristi.

"Primijetili smo oko 2h da policajci u civilu dolaze u velikom broju u civilu, čak sam u jednom trenutku i prišla trojici da pitam jesu li su policajci i oni su potvrdili. Oni su se slijevali dolje i shvatili smo da nas okružuju da bi nas snimali", navela je, izvijestila je Nova.rs.

Prosvjed u Srbiji organiziralo je više ekoloških udruga, a održan je jer je jučer istekao 40-dnevni rok postavljen vladi Srbije za usvajanje Zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

Srpski premijer Miloš Vučević prosvjednike je nazvao bandom.

"Po tko zna koji put pokazali su da im je itekako stalo do okoliša i zdravlja ljudi. Neki kao razbijena banda idu u blok, ni sami ne znaju što, ali bitno je da ugrožavaju funkcioniranje normalnih ljudi. Drugi se spremaju, kako kažu, 'iskopati najveću ranu u zgradi Predsjedništva'", napisao je na X-u.

"Kukavice i lažljivci! Ekolozi koji ne sade drveće nego kopaju rakove, a predsjedniku Vučiću otvoreno i monstruozno prijete smrću. Nećete ga uplašiti! I nećemo dopustiti da ugrožavate Srbiju zarad osobnih interesa koje podržavaju Kurti, ustaše i vanjska služba", dodao je.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Organizatori su prije nekoliko dana najavili da će od subote krenuti u blokade, no nisu otkrivali koje točke planiraju blokirati. Jučer je, osim Prokopa, blokirana i željeznička stanica Novi Beograd, a jedan od organizatora prosvjeda Zlatko Kokanović naveo je da će danas biti blokirane još tri lokacije, ali nije naveo koje.

Pročitajte i ovo Nejednako financiranje Drastično poskupljenje vrtića: Cijene rastu i za 250 eura, oglasila se i pravobraniteljica

Povezane teme