Kaos na Bliskom istoku

VIDEO Brutalan napad na Libanon: Među poginulima i osmeročlana obitelj, vođa Hezbolaha izbjegao atentat

U izraelskom napadu na Bejrut ubijene su 22 osobe, ali je vođa Hezbolaha izbjegao atentat.

Izraelski udari ubili su najmanje 22 osobe i ozlijedili više od 100 u središtu Bejruta u četvrtak, rekle su libanonske vlasti, dok je visoki dužnosnik Hezbolaha izbjegao izraelski pokušaj atentata, potvrdila su tri sigurnosna izvora.

Na jugu Libanona, dva pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda ozlijeđena su kada je izraelski tenk pucao na osmatračnicu u glavnom stožeru snaga u Ras al-Naqoura, što je natjeralo UN da ustvrdi kako se njihovo osoblje suočava sa sve većom opasnošću.

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je prije godinu dana kada je skupina koju podržava Iran otvorila vatru u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi.

Dramatično se intenzivirao posljednjih tjedana kada je Izrael krenuo bombarati južna predgrađa Bejruta, jug i dolinu Bekaa te ubio mnoge od najviših vođa Hezbolaha.

Wafiq Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju odgovornu za rad s libanonskim sigurnosnim agencijama, bio je na meti Izraela u četvrtak navečer, ali je preživio, rekli su sigurnosni izvori za Reuters.

Izraelski udari pogodili su gusto naseljenu stambenu četvrt stambenih zgrada i malih trgovina u srcu Beiruta.

Izrael nije izdao upozorenja o evakuaciji prije napada i nije prethodno napao to područje, koje je udaljeno od južnih predgrađa Bejruta gdje je Izrael više puta bombardirao sjedište Hezbolaha.

Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 22 mrtvih i 117 ranjenih, a među poginulima je i osmeročlana obitelj.

Pokušaj ubojstva Safe, čija uloga spaja sigurnosna i politička pitanja, označio je širenje izraelskih meta među dužnosnicima Hezbolaha jer su prethodno bili usredotočeni na vojne zapovjednike i najviše vođe skupine.

Izrael nije odmah komentirao incident. Međutim, Izrael je objavio da je ubio Muhammada Abdullaha, vođu mreže Islamskog džihada u palestinskom izbjegličkom kampu Nur Shams.

 

Pročitajte i ovo Preživio noćnu moru VIDEO Dramatična akcija: Pronađen muškarac koji je nakon uragana na zamrzivaču plutao 50 km od obale

Pročitajte i ovo Nikad skuplje Hrana koju Hrvati obožavaju postaje luksuz: "Više me ništa ne iznenađuje"

Povezane teme