Incident ili nešto više?

Veliki skandal potresa poznatu banku: Službenik špijunirao račune tisuća klijenata, među njima i onaj premijerke i ministara

Ilustracija Foto: Getty Images
Talijanska premijerka Giorgia Meloni u središtu je incidenta u kojem je zaposlenik podružnice najveće talijanske banke "špijunirao" tisuće privatnih računa, a među njima i onaj premijerke te njezine sestre i njezina bivšeg partnera, ali i još nekih ministara te poznatih osoba iz raznih sfera života.

Zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka skupine klijenata, uključujući i premijerku Giorgiu Meloni, stigla je isprika talijanske banke Intesa Sanpaolo, inače i vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ), koju koristi veliki dio hrvatskih građana.

Banka je potvrdila da su podaci kompromitirani nekoliko dana nakon što su novine Domani izvijestile da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je "špijunirao" bankovne račune tisuća klijenata, piše Reuters.

"Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti"

"Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja", stoji u priopćenju banke koja se ispirčala u nedjelju nakon što su novine u četvrtak objavile priču.

"Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog djelatnika i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Iznimno nam je žao što se to dogodilo i ispričavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti", naglasili su u priopćenju iz Intese Sanpaolo.

Intesa Sanpaolo Foto:Afp

Znatiželja i frustracija ili nešto više?

Bankovni službenik, 52-godišnji Vincenzo Coviello, optužen je za neovlašteni pristup više od 3500 računa koji pripadaju političarima, poslovnim ljudima, slavnim osobama i sportašima, kršeći zakone o privatnosti i prijeteći nacionalnoj sigurnosti.

Coviello je rekao da je bio motiviran znatiželjom i da je bio frustriran u svojoj karijeri te da nije vodio evidenciju o aktivnostima banke kojima je imao pristup - što otkriva mjesto boravka klijenta i druge osjetljive podatke - i zanijekao je dijeljenje informacija s bilo kim, piše Al Jazeera.

Premijerka incident pretvorila u nacionalni skandal

Giorgia Meloni je, međutim, incident pretvorila u nacionalni skandal i ustvrdila da iza Coviellovih postupaka zapravo stoje grupe za pritisak koje je žele otjerati s dužnosti i miješati se u demokraciju.

U subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila je incident i rekla kako očekuje da će pravosudni sustav istražiti što se dogodilo i što stoji iza kompromitacije podataka.

"Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih – kome? To je odgovor koji čekamo, vjerojatno se iza toga kriju određeni interesi", kazala je.

Izvori u Intesi rekli su da banka planira angažirati umirovljenog visokog dužnosnika financijske policije Antonia De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.

Giorgia Meloni, talijanska premijerka Foto:Afp

Dugačak popis na kojemu su mnoga zanimljiva imena

Coviello, službenik u podružnici u Bisceglieu u regiji Apulia u južnoj Italiji, započeo je svoju navodnu špijunsku aktivnost u veljači 2022. Tijekom više od dvije godine ilegalno je pristupio osobnim računima klijenata 6976 puta, prema policijskoj istrazi.

Njegove mete bile su Meloni, njezina sestra Arianna, koordinatorica tajništva vladajuće stranke Braće Italije te premijerkin bivši partner Andrea Giambruno. Na dugoj listi političara čijim se računima pristupalo su i ministar obrane Guido Crosetto, ministar europskih poslova Raffaele Fitto, ministrica turizma Daniela Santanche i predsjednik Senata Ignazio La Russa.

Coviello je optužen i da je špijunirao financijske poslove nasljednika preminulog talijanskog biznismena i bivšeg premijera Silvija Berlusconija kao i biznismena Lapa Elkanna te bivšeg nogometaša Francesca Tottija i pjevača Al Bana.

Coviellov položaj u banci omogućio mu je pristup informacijama o klijentima, uključujući vremena i lokacije podizanja gotovine, online plaćanja i plaćanja karticama te bankovne prijenose. Dobivene informacije su osjetljive i mogu se koristiti za dobivanje informacija o tome gdje se osoba nalazi, kontaktima, poslovima, imovini i dugovima.

Ilustracija Foto:Getty Images

Je li bankovni službenik djelovao sam?

Ova vrsta informacija mogla je biti preuzeta, spremljena i prodana poslovnim konkurentima, političkim protivnicima ili širokom nizu prevaranata koji žele ucijeniti ili na drugi način zastrašiti političare i slavne osobe. Dark web jedan je od načina koji istražitelji još uvijek traže kako bi otkrili jesu li neke informacije doista prodane.

Međutim, Coviello je zanijekao spremanje i dijeljenje informacija i tvrdi da je djelovao u stisku psihološke prisile zbog koje je tražio stručnu pomoć.

Još nije jasno jesu li informacije prodane ili na neki drugi način otkrivene. Tužitelji u Bariju su otvorili istragu, a službenik je optužen za kršenje zakona o privatnosti i prijetnju nacionalnoj sigurnosti s neidentificiranim suučesnicima.

Tužitelj Roberto Rossi rekao je da je Coviello najvjerojatnije djelovao s drugom osobom koja mu je dala pristup dosjeima. No, on tvrdi da je djelovao sam. Talijanska karabinjerska policija provjerava njegove financije kako bi utvrdila je li primio ikakve uplate.

Coviello je otpušten s dužnosti u kolovozu nakon što je Banca Intesa Sanpaolo pokrenula interni disciplinski postupak koji je otkrio dokaze o njegovim navodnim nedopuštenim aktivnostima.

Georgia Meloni Foto:Afp

"Bojim se da me se neće uspjeti riješiti"

Meloni tvrdi da je riječ o pokušaju potkopavanja njezine vlade i nije ovo prvi incident za koji tvrdi da je dio šire zavjere da je se svrgne s vlasti. No, istraga koja je u tijeku do sada nije urodila nikakvim dokazima koji bi poduprli njezinu tvrdnju.

"Skupine koje vrše pritisak ne prihvaćaju imati nekoga u vladi tko ne podleže pritiscima i koji se ne može ucijeniti pa ih se možda pokušavaju riješiti na druge načine, ali bojim se da me se neće uspjeti riješiti", kazala je Meloni za TG5 i istaknula da su političari čijim se računima pristupilo gotovo svi s njezine strane političkog spektra.

Nije jasno je li to bio slučaj. Talijanski mediji izvijestili su da su upiti za pretraživanje koje je izvršio službenik izgledali nasumično i da su ciljali na račune ljudi iz cijelog političkog spektra.

Pročitajte i ovo Stižu trupe SAD-a Svijet drhti od velike osvete: Amerikanci na Bliski istok šalju jedno od najmoćnijih oružja. Što je to THAAD?

Pročitajte i ovo U utorak Posljednji ispraćaj za stradale u BiH: Pronađeno tijelo zadnje žrtve iz najpogođenijeg mjesta