djelotvorna oko 90 posto

FOTO Što je to Željezna kupola iznad Izraela? Vojska skriva jednu informaciju

Željezna kupola Foto: Afp
Izraelski proturaketni obrambeni sustav Željezna kupola (Iron Dome) uživa gotovo mitski status među Izraelcima.

Otkako je Izrael aktivirao Željeznu kupolu 2011. godine, vrhunski raketni obrambeni sustav presreo je tisuće raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze, uključujući utorak navečer, kada je Iran pokrenuo raketni napad velikih razmjera.

Sustav je stanovnicima dao osjećaj sigurnosti, a Izraelce se često može vidjeti kako gledaju projektile koji lete nebom i uništavaju svoje mete iznad glave. Ali trenutačni rat s Hamasom, koji je doveo do izravnih sukoba s Iranom, mogao bi biti njegov najteži izazov dosad.

Tijekom prošle godine Hamas je ispalio tisuće raketa prema Izraelu, prema izraelskoj vojsci. To je više od bilo kojeg od prethodna četiri rata vođena između Izraela i Hamasa otkako je ta militantna skupina preuzela vlast u Gazi 2007. godine. Samo 7. listopada, prvog dana borbi, Hamas je lansirao najmanje 2000 raketa. Libanonski Hezbolah također je ispalio stotine raketa duž izraelske sjeverne fronte od početka borbi. Većina raketa je presretnuta. Ali neke su uspjele proći te ubiti najmanje 11 ljudi i pogoditi zgrade čak do Tel Aviva, prema izraelskim dužnosnicima.

Iran je u utorak navečer lansirao oko 200 projektila u znak odmazde za izraelsku akciju u Libanonu, gdje su vojnici prešli granicu u misiji uništenja militantne skupine Hezbolah. Sirene su se oglasile diljem zemlje, a Izraelcima je naređeno da ostanu u zaštićenim područjima. Izraelski sigurnosni dužnosnik rekao je da su u suradnji sa Sjedinjenim Državama izraelske zračne snage presrele mnoge projektile, iako je bilo izravnih pogodaka koji su oštetili zgrade i zapalili neke požare, piše Independent.

 Kako funkcionira?

Izraelski sustav Iron Dome, odnosno Željezna kupola, ključna je obrana zemlje od projektila i raketnih napada. Funkcionira na način da kada radarska jedinica detektira nadolazeću raketu, ona šalje informacije o brzini i putanji u kontrolni centar, u kojemu računala izrađuju proračune o njezinu cilju, odnosno o tome ide li prema naseljenom području. U slučaju da joj je cilj područje koje je naseljeno, projektil se ispaljuje iz lansera, koji sadrži 20 projektila presretača.

Svaka raketa prima stalna ažuriranja za navođenje iz kontrolnog centra. Projektil uništava nadolazeću raketu i to čini tako da eksplodira u njezinoj blizini. Cilj tog sustava je uništiti projektil daleko od naseljenih područja kako bi se smanjile mogućnosti za štetu na terenu.

Taj mobilni obrambeni sustav trebao bi moći odbiti i projektile kratkog dometa, kao i topničke granate, bez obzira na doba dana i vremenske prilike, a istovremeno se može boriti protiv nekoliko ciljeva.

Vojska je odbila komentirati koliko je radarskih jedinica Željezne kupole trenutačno raspoređeno, ali ih je od 2021. Izrael imao deset razbacanih po zemlji, a svaka je mogla braniti teritorij od 155 četvornih kilometara.

Koliko je točna Željezna kupola? Prema informacijama, djelotvorna je otprilike 90 posto, ali može biti zatrpana ako se ispali masovna baražna raketa, dopuštajući nekima da se provuku. Iako je dosad dobro funkcionirala, rizik bi se mogao povećati ako Hezbolah uđe u rat. Procjenjuje se da Hezbolah ima oko 150.000 raketa i projektila.

Koliko je sustav skup?

Svaki projektil košta 40.000 do 50.000 dolara, prema Institutu za studije nacionalne sigurnosti, think tanku iz Tel Aviva. SAD je mnogo uložio u sustav, pomažući u troškovima razvoja i nadopunjavajući ga tijekom vremena borbi. Predsjednik Joe Biden rekao je da će zatražiti od Kongresa 14,3 milijarde dolara vojne pomoći za Izrael.

Pročitajte i ovo Stiže promjena "Budite spremni": Za dvije regije izdana upozorenja zbog nevremena

 

Pročitajte i ovo KOPENHAGEN Policija na terenu: Eksplozivne naprave aktivirane blizu izraelske ambasade

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO Zastrašujući prizori: Putnik iz aviona snimio početak iranskog napada na Izrael