najraniji uragan

VIDEO Zastrašujuće snimke oluje iz svemira: Razorni uragan s udarima vjetra do 250 kilometara na sat sravnio otok

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Uragan kategorije 5. zahvatio je Karibe te uzrokovao smrt najmanje šestero ljudi. Osim toga, na nekoliko je otoka uništena infrastruktura. Očekuje se da će uragan nastaviti do Jamajke i meksičkog poluotoka Yucatan.

Najmanje šestero ljudi poginulo je u naletu uragana Beryl na jugoistočni dio Kariba. U ponedjeljak navečer Nacionalni centar za uragane proglasio je tu oluju uraganom kategorije 5, što se koristi za stalne vjetrove brže od 250 kilometara na sat.

U samo nekoliko minuta Beryl je prošao kroz Grenadu i pritom uništio brojne zgrade, prekinuo struju i telefonsku žicu gotovo svim stanovnicima otoka. Slično je prošla i susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini, u kojoj je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi otoka su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.

  Pročitajte i ovo Pokrovitelj Addiko Bank Život u brojevima: Zanimljive priče bankara ispričane kroz brojeve koji se pamte

"U pola sata Carriacou je sravnjen sa zemljom", rekao je premijer Grenade Dickon Mitchell u ponedjeljak.

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, čini se da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu, kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju, prenosi AP

Pročitajte i ovo jeste li znali? Svjetska meteorološka organizacija ima plan koji bi trebao spasiti živote i gospodarstva

"Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju", rekao je premijer Jamajke Andrew Holness u javnom obraćanju u ponedjeljak navečer te nadodao kako nije vrijeme za paniku.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Uragan nastavlja rušiti rekorde, ponajprije zbog svojeg iznimno ranog početka. Sezona uragana inače počinje krajem srpnja i početkom kolovoza. Tijekom noći s ponedjeljka na utorak Beryl je postao najranija oluja u koja se razvila u uragan kategorije 5 u Atlantiku i druga u povijesti koja je nastala u srpnju. Jačanje ove oluje može se objasniti neobično toplim oceanskim vodama na koje utječe zagađivanje fosilnim gorivima. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Objavljena je i snimka satelitskih kamera iz svemira koji prikazuju kretanje uragana Beryl.