Meteorološki poremećaj

VIDEO/FOTO Snažan uragan prijeti najvećem novozelandskom gradu: Proglašena uzbuna

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stanovnici najvećega novozelandskog grada Aucklanda i okolnih područja upozoreni su da se pripreme za nove intenzivne padaline, poplave i izrazito snažne nalete vjetra jer se uragan Gabrielle približava obali te otočne države.

Uragan Gabrielle trenutačno je oko 250 kilometara sjeverozapadno od Novog Zelanda, a meteorolozi predviđaju da će se u sljedeća 24 sata približiti istočnoj obali.

"Nažalost, očekujemo da će uragan Gabrielle donijeti još štete prije nego što se stanje počne poboljšavati", izjavila je u ponedjeljak zamjenica u aucklandskom Stožeru za krizne situacije Rachel Kelleher.

Ovaj je uragan drugi značajni meteorološki poremećaj koji pogađa Auckland i gornji dio Sjevernog otoka u samo nekoliko tjedana. U siječnju su u Aucklandu i okolici padale obilne kiše te su prouzročile poplave u kojima je smrtno stradalo četvero ljudi.

U ponedjeljak su mnoge škole i državne institucije u Aucklandu i drugim mjestima u tom dijelu Sjevernog otoka bili zatvoreni, a stanovnici su zamoljeni da ne kreću na put. U Aucklandu i još najmanje pet regija proglašena je uzbuna. Oko 46.000 kućanstava je bez električne energije.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Javni prijevoz je neredovit, a trajekti, autobusi i vlakovi prometuju u smanjenom opsegu. Novozelandska zrakoplovna kompanija otkazala je 509 letova i najavila da će zrakoplovi ponovno poletjeti u utorak, kad se očekuje smirivanje vremena.

Pročitajte i ovo Oboljeli umiru unutar dan ili dva Nakon uragana suočavaju se sa smrtonosnom bakterijom 'mesožderkom': "Bilježi se abnormalan porast slučajeva infekcije"

Pročitajte i ovo s vjetrovima od 241 km/h VIDEO/FOTO Ian ponovno ojačao nakon što je poharao Floridu: "Oluja je još opasna, pripremite se"

Novozelandski premijer Chris Hipkins u ponedjeljak je najavio da će oko 7,25 milijuna američkih dolara biti utrošeno za podršku pučkim kuhinjama te ostalima koji su pogođeni poplavama.


 

Povezane teme