U koloniji Bijeli labud

Umro jedan od najvećih monstruma: Želio je "probati djevičanstvo", a onda se više nije mogao zaustaviti

Roman Burcev Foto: x/Kto umarł?
Roman Burcev služio je doživotnu kaznu zbog silovanja i ubojstava pet djevojčica te brutalnog ubojstva jednog dječaka.

Serijski ubojica, pedofil i silovatelj iz ruske Rostovske oblasti Roman Burcev umro je u zatvoru Bijeli labud u Solikamsku u prosincu prošle godine, ali vijest je tek nedavno javno objavljena. Smatra se jednim od najvećih monstruma u modernoj Rusiji, a preminuo je od raka u zatvorskoj bolnici u 53. godini. Pokopan je na zatvorskom groblju.

Roman Burcev služio je doživotnu kaznu u zatvoru Bijeli labud zbog silovanja i ubojstva pet djevojčica i brata jedne od njih. Tijekom tri godine ubio je šestero djece u dobi od 7 do 12 godina. Dječaka je ubio kako ne bi bio svjedok, a prije smrti sve je djevojčice silovao.

Djetinjstvo manijaka

Svoj prvi zločin za koji se zna počinio je još kao 13-godišnjak. Napao je vršnjakinju koju je odvukao u podrum i skinuo, a zbog toga je Burcev registriran u policiji.

Sljedećih deset godina na sebe nije privukao pažnju, služio je vojsku, završio strukovnu školu i zaposlio se kao zavarivač. Nakon toga želio je zasnovati obitelj, ali je za brak tražio isključivo djevicu. Potraga je bila neuspješna, pa je tada 22-godišnji Burcev odlučio da će je pronaći među vrlo mladim djevojkama. Ubrzo je shvatio da neće puno postići jer je svaka pobjegla vrišteći od njega, zbog čega je odlučio poslužiti se silom.

Prva ubojstva

Prvo ubojstvo počinio je 1993. Na lokalnom odlagalištu smeća sreo je 12-godišnjeg dječaka i njegovu sedmogodišnju sestru u šetnji. Odmah je ubio dječaka udarivši ga šipkom po glavi. Djevojčicu je silovao i zadavio. Oba tijela prekrio je smećem i otišao.

Godinu dana kasnije silovatelj je ponovno krenuo u napad. U gradu je vidio djevojčicu koja je izgubila mače. Ponudio joj je pomoć, stavio je na svoj motocikl i odveo na osamljeno mjesto. Silovao ju je i ubio, piše Donday.ru.

Nakon nekog vremena Burcev se oženio i dobio vlastito dijete. Činilo se da živi uobičajen život. Odlazio je na posao, čuvao dijete i kupovao namirnice u trgovini.

S druge strane, u malom gradu u regiji Rostov pojavile su se glasine o manijaku koji je silovao i ubio djevojčice. Ljudi su bili prestrašeni i bojali su se ostaviti djecu bez nadzora. To što ima vlastito dijete, pokazalo se uskoro, nije spriječilo Romana Burceva da počini odvratne zločine.

Manijak je dvije djevojčice namamio na pusto mjesto, silovao i ubio. Pažljivo je uništio sve dokaze i dugo je bio izvan vidokruga istražitelja. No, jedna slučajna pogreška postala je kobna za njega.

Kako je otkriven?

Manijak se više nije mogao zaustaviti. Novi zločin počinio je samo dva tjedna nakon prethodnog, iako je ranije razmak između ubojstava bio oko godinu dana. Roman Burcev sada je silovao i ubio 12-godišnju djevojčicu. Napad je bio spontan, a perverznjak nije znao gdje sakriti tijelo. Ostavio ga je u grmlju i otišao u najbliže selo. 

Ondje je sreo ženu, od koje je posudio lopatu, a nakon toga vratio se na mjesto zločina, zakopao tijelo i bacio lopatu u blizini. To se pokazalo kobnom greškom. Već sljedeći dan policija je pronašla tijelo djevojčice i počela potragu za ubojicom. Otkrili su tko je manijaku dao lopatu, a svjedokinja ga je detaljno opisala. 

Uhićen i osuđen

Tako je uhićen Roman Burcev. Međutim, istražitelji su imali problem s priznanjem, a u tome im je pomogao psihijatar Aleksandar Buhanovski, koji je radio s manijakom. Burcev je priznao ubojstva i rekao da sebe zamišlja kao junaka erotskih filmova i trilera, u kojima ima scena nasilja i ubojstava.

Ubojica je izvlačio seksualno zadovoljstvo držeći svoje žrtve i pokrivajući im usta. Svoje je postupke objasnio željom da "proba djevičanstvo", a ubojstva strahom od toga da bude otkriven. Postupno je silovatelj počeo govoriti gdje su skrivena tijela.

Prema mišljenju psihijatra, Roman Burcev je bio uračunljiv i svjestan svojih postupaka. Buhanovski je smatrao Romana Burceva jednim od najvećih manijaka tog vremena. 

U veljači 1997. Regionalni sud u Rostovu osudio je Romana Burceva na smrt. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije u Rusiji je uveden moratorij. Smrtna kazna zamijenjena je doživotnom robijom. Roman Bucev poslan je na izdržavanje kazne koloniju posebnog režima Bijeli labud, koja je jedan od najstrašnijih zatvora zbog surovih uvjeta. Ondje sjede serijske ubojice, silovatelji, članovi bandi i vođe organiziranih kriminalnih skupina. Nakon smrti manijak je pokopan na zatvorskom groblju, a na njegovu sprovodu nije bilo rodbine.

Pročitajte i ovo incident u dubravi VIDEO Totalna makljaža! U Zagrebu masovna tučnjava dostavljača, mlatili su se kacigama i šakama

Pročitajte i ovo Rade kraće za istu plaću Europska država uvela četverodnevni radni tjedan, a ovo su rezultati koje su objavili

Pročitajte i ovo završila na psihijatriji Detalji slučaja koji je šokirao Njemačku i Srbiju: Djevojčica nožem ubila sestru, objavljeno i zbog čega

Pročitajte i ovo Rade kraće za istu plaću Europska država uvela četverodnevni radni tjedan, a ovo su rezultati koje su objavili

 

Povezane teme