utvrđuju se okolnosti

Nije dočekala razmjenu: Hrabra ukrajinska novinarka preminula u ruskom zarobljeništvu

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina umrla je u ruskom zatvoru.

Ukrajinska novinarka koja je slala izvješća iz prve ruke o životu pod ruskom okupacijom umrla je u ruskom zatvoru, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Viktorija Roščina, koja je ovaj mjesec napunila 28 godina, kao freelancer novinarka slala je izvješća ukrajinskim medijima Ukrainska Pravda i Hromadske Radio te Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda, koji financira SAD.

Roščina je izvješćivala o životu na Krimu nakon što je Rusija anektirala poluotok od Ukrajine 2014. te s područja istočne Ukrajine koja su zauzeli separatisti koje financira Rusija.

Dokumentirala je i gotovo tromjesečnu obranu luke Mariupolj, nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju punog opsega u veljači 2022.

Najmanje 17 novinara ubijeno je dok su izvješćivali o ratu, prema podacima međunarodnih organizacija. Roščina je isprva držana 10 dana u južnoj Ukrajini nakon invazije, a krenula je na novo putovanje u okupirane regije kada je nestala u kolovozu 2023.

Ruski dužnosnici priznali su prošlog svibnja da je bila zatočena. Njezinu je smrt na televiziji objavio Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog Koordinacijskog stožera za postupanje s ratnim zarobljenicima.

Okolnosti njezine smrti još se ne znaju, rekao je.

Glasnogovornik ukrajinske Obavještajne uprave HUR-a Andrij Jusov rekao je za javnu televiziju Suspilne da je Roščina bila na popisu zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni. Trebala je biti prebačena u Moskvu iz pritvora u južnom gradu Taganrogu, rekao je.

Pročitajte i ovo SNIMKE DRONOM FOTO/VIDEO Ovako izgledaju dijelovi Floride nakon užasnog uragana

Pročitajte i ovo Sanira se šteta VIDEO Florida se bori s posljedicama katastrofalnog uragana: Trump prozvao Bidena i Harris, stigao mu odgovor