dolazak nove vojske

Ukrajinci svakog trenutka očekuju udar, Putin pripremio pojačanje koje bi moglo sve promijeniti: "Bit će legitimna meta"

Vojska Sjeverne Koreje Foto: AFP
Sjevernokorejske trupe obučavaju se u Rusiji i spremne su za masovni dolazak na ukrajinski front. Neki izvještaji navode da je dio vojnika već stigao. Službeni SAD kaže da će ti vojnici biti legitimna meta kada se počnu boriti.

Sjevernokorejski vojnici trebaju stići u rusku oblast Kursk u idućim danima, izjavio je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave (HUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim riječima, oni će predstavljati pojačanje Moskve, nakon upada ukrajinske vojske u Kursku oblast. Što će točno biti njihov zadatak, nije poznato, ali je sve više izvještaja o njihovoj prisutnosti u Rusiji. 

"Očekujemo da prve jedinice stignu na kurski front", rekao je Budanov.

Prema vojnoj obavještajnoj službi, neki sjevernokorejski časnici već su na okupiranim područjima Ukrajine

Imaju dokaze

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da postoje dokazi da su trupe Sjeverne Koreje u Rusiji i da tek treba vidjeti što će ondje raditi. "Postoje dokazi da su trupe DNRK-a u Rusiji", rekao je Austin novinarima u Rimu, koristeći službeni naziv Sjeverne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja, piše Reuters.

"Što oni točno rade? Ostaje vidjeti. To su stvari koje moramo riješiti", dodao je Austin.

Južnokorejski zastupnici tvrde da je Sjeverna Koreja poslala 3000 vojnika u Rusiju kao podršku u ratu protiv Ukrajine, rekli su južnokorejski zastupnici nakon što ih je obavijestila nacionalna obavještajna agencija, a ta je procjena dvaput veća od prvotnog broja.

Pjongjang je obećao osigurati ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do prosinca, rekli su zastupnici novinarima.

Specijalci stigli brodom

Najnovije brojke stigle su nakon što je južnokorejska nacionalna obavještajna služba u petak rekla da je Sjeverna Koreja brodom poslala oko 1500 specijalaca u Rusiju.

"Znakovi da se vojnici obučavaju u Sjevernoj Koreji otkriveni su u rujnu i listopadu", rekao je Park Sun-won, član parlamentarnog odbora za obavještajne poslove.

"Čini se da su vojnici sada raspršeni u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okružju", dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je optužio Pjongjang da se priprema poslati 10.000 vojnika u Rusiju te je pozvao saveznike u utorak da odgovore na dokaze o umiješanosti Sjeverne Koreje u ruski rat.

I Moskva i Pjongjang zanijekali su transfere oružja, ali su obećali jačanje vojnih veza potpisavši sporazum o međusobnoj obrani na samitu u lipnju. Kremlj je odbacio kao lažnu vijest tvrdnju Južne Koreje o slanju vojnika Sjevera.

U ponedjeljak je visoki američki diplomat rekao da se Washington savjetuje sa saveznicima o implikacijama upletanja Sjeverne Koreje te dodao da bi, ako je to istina, takav razvoj događaja bio "opasan i vrlo zabrinjavajući".

Sjevernokorejski vojnici prije nekoliko su dana snimljeni kako primaju uniforme i opremu na poligonu na Dalekom istoku Rusije. 

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će vojnici biti legitimna meta ako se rasporede po Ukrajini, piše Kyivindependent.com. 

"Stoga je mogućnost da bi moglo biti mrtvih i ranjenih sjevernokorejskih vojnika... apsolutno realna ako budu raspoređeni", izjavio je. 

Dodao je kako su trupe raspoređene da se bore za Rusiju protiv Ukrajine poštena igra.

  Pročitajte i ovo Veliki problemi malih ljudi Zlostavljanje u zagrebačkoj školi: Grupa dječaka maltretira ostale, guraju im prste u stražnjicu, simuliraju seks. Svi šute u strahu od - osvete

Pročitajte i ovo Bivša manekenka Nove optužbe: "Trump me seksualno zlostavljao, bila sam žrtva uvrnute igre njega i Jeffreya Epsteina"