Ne samo vojna komponenta

Brana od eskalacija i sukoba: "Svijetu je potreban novi sigurnosni sustav"

Ilustracija Foto: Getty Images
Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski je rekao da želi održati novi svjetski samit do kraja ove godine

 Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, pozvao je u ponedjeljak navečer na novi međunarodni sigurnosni sustav koji bi spriječio buduće slučajeve oružane agresije, dok se obraćao na online konferenciji o postizanju mira nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Jermak je rekao da je 66 zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovalo na konferenciji, posvećenoj jednoj točki mirovnog plana ukrajinskog predsjednika za okončanje više od dvije i pol godine rata s Rusijom. Razgovori su bili usmjereni na buduće slučajeve eskalacije i agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi predstaviti parlamentu ovog tjedna "plan pobjede", dodatak mirovnom planu koji je izradio krajem 2022. u kojemu poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje ukrajinskih granica iz 1991. Taj je plan bio temelj "mirovnog samita" održanog u Švicarskoj u lipnju.

"Potrebna nam je obnovljena sigurnosna arhitektura temeljena na međunarodnom pravu i jačanju vlastitih obrambenih sposobnosti Ukrajine", objavio je Jermak na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika. "Ovaj sustav trebao bi pokriti ne samo vojnu komponentu, već i sankcije, financijsku potporu, ulaganja i široku suradnju na raznim poljima", dodao je. 

Jermak nije otkrio koje su zemlje sudjelovale na ovoj konferenciji, jednoj od pripremnih za nove samite.

Zelenski je rekao da želi održati novi "svjetski samit" do kraja ove godine. Rusija nije bila pozvana na skup u Švicarskoj. Odbacila je rasprave sa samita u lipnju kao nevažne i rekla da neće prisustvovati takvom sastanku u budućnosti.

Zelenski je prošli tjedan razgovarao o svom planu pobjede s europskim čelnicima i saveznicima Ukrajine te tražio dopuštenje za uporabu zapadnog dalekometnog oružja protiv ruskih ciljeva.

Nije poznato puno detalja o planu. Zelenski je rekao da nastoji ojačati Ukrajinu "i geopolitički i na bojnom polju" prije bilo kakvog dijaloga s Rusijom.

Pročitajte i ovo Jačaju napetosti VIDEO Novi rat samo što nije počeo: Ovo je trenutak kada je Sjeverna Koreja raznijela ceste

Pročitajte i ovo Njemački špijuni Poziv na uzbunu iz europske države: Rusija bi mogla napasti NATO, a paket koji se zapalio u zračnoj luci nije slučajnost