NOVI VLASNICI

Velika Britanija odriče se otoka na kojem je tajna američka vojna baza

Vojna baza Diego Garcia Foto: Afp
Chagos arhipelag trebao bi se nakon desetljeća sporova s Velikom Britanijom vratiti pod suverenost Mauricijusa, a time će i SAD morati ubuduće najam otoka Diego Garcia, na kojem se nalazi istoimena tajna vojna baza, plaćati novom suverenu.

U povijesnom dogovoru, koji je pao nakon desetljeća sporova, međunarodnih tužbi, pritisaka i pregovora, Ujedinjeno kraljevstvo odreći će se suvereniteta nad arhipelagom Chagos i vratiti ga Mauricijusu. To dakako uključuje i otok Diego Garcia na kojem se nalazi istoimena vojna baza američke vojske za strateške bombardere, brodove i podmornice. Dogovor oko toga da baza i dalje ostaje tamo bio je ključan za okončanje pregovora, jer je baza iznimno strateški važna SAD-u i Ujedinjenom kraljevstvu zbog blizine geopolitički neuralgičnih točaka: Bliskog istoka i Jugoistočne Azije.

Dogovor se dakako treba još finalizirati i odobriti u parlamentima obje zemlje, no obje strane obvezale su se da će to napraviti što je brže moguće, piše BBC.

"Nakon dvije godine pregovora, ovo je ključan trenutak u našem odnosu i demonstracija naše trajne predanosti mirnom rješavanju sporova i vladavini prava", stoji u izjavi premijera Ujedinjenog Kraljevstva Keira Starmera i premijera Mauricijusa Pravinde Jugnautha.

Vojna baza Diego Garcia Foto:Afp

Čelnici su također rekli da su predani "osiguranju dugoročnog, sigurnog i učinkovitog rada postojeće baze na Diego Garciji koja igra vitalnu ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti".

Jednu od najvećih nepravdi počinjenih pretvaranjem Diega Garcije u američku vojnu bazu bilo je protjerivanje domorodaca Čangosijanaca s svih otoka na obližnje Sejšele i Mauricijus, a što je Humans Rights Watch proglasio zločinom protiv čovječnosti. Prema dogovoru s Mauricijusom, svi Čangosijanci koji to žele moći će se vratiti na otočje, osim na Diego Garciju gdje je američka baza. Velika Britanija obvezala se i na reperacije Mauricijusu kao i investicije u infrastrukturu.

U posljednjih nekoliko godina, Velika Britanija se suočila s rastućom diplomatskom izolacijom zbog polaganja prava na ono što naziva britanskim indijskooceanskim teritorijem, pri čemu su različita tijela Ujedinjenih naroda, uključujući međunarodni sud i opću skupštinu, velikom većinom stala na stranu Mauricijusa i zahtijevala od Britanije da se odrekne onoga što neki su nazvali "posljednjom kolonijom u Africi".

Rad na dogovoru koji je danas postignut započet je godinama prije nego je današnji britanski premijer došao na vlast. Ali tajming je znakovit, jer pokazuje da postoji određeni osjećaj hitnosti u međunarodnim odnosima, ne samo zbog Ukrajine, nego jer i Britanija želi maknuti problem Chagosa kako bi pridobila više međunarodne potpore, osobito u Africi.

Pročitajte i ovo rat na Bliskom istoku FOTO Iran zaprijetio SAD-u napadom i objavio video: Ovako smo udarili na Izrael

Pročitajte i ovo Pale su temperature Mnogi će se razveseliti: U šest hrvatskih gradova pale se radijatori