dugi niz godina u egzilu

Novi čelnik Hamasa već je bio meta izraelskih napada: Zamalo je došlo do međunarodne krize

Ismail Hanijeh Foto: Afp
Nakon što je ubijen čelnik militantne skupine Hamas Ismail Hanije, postalo je poznato tko će ga zamijeniti.

Poznato je tko će naslijediti Ismaila Hanije, bivšeg čelnika Hamasa, koji je ubijen u izraelskom napadu na Teheran. Riječ je o Khaledu Meshaalu (68) koji je preživio izraelski pokušaj atentata. 

Meshaal je središnja figura u vrhu Hamasa od kasnih 1990-ih iako je većinski radio iz egzila. Javnosti je postao poznat 1997. godine kada su ga izraelski agenti pokušali ubiti tako što su mu ubrizgali otrov ispred njegova ureda u glavnom jordanskom gradu Ammanu.

Tada je skoro došlo do međunarodne krize zato što je na Meshaalovu stranu stao i tadašnji jordanski kralj Hussein koji je zaprijetio Izraelu ako ne dostave protuotrov. 

Izrael je dostavio protuotrov te je pristao osloboditi vođu Hamasa šeika Ahmeda Jasina. Sedam godina kasnije, ubili su ga u Gazi. Nakon pokušaja ubojstva Meshaala je postao predstavnik palestinske države na sastancima sa stranim vladam diljem svijeta. 

Pročitajte i ovo Vatrena stihija FOTO/VIDEO Vatra prijetila kućama u Podgori: "Strašno nam je, gori sa svih strana, fali nam ljudi i opreme"

Reuters piše kako su izvori bliski Hamasu rekli da se očekuje da će Meshaala biti izabran za glavnog vođu skupine. Istog dana Teheran i Hamas obećali su odmazdu protiv Izraela.

Izrael je ubio ili pokušao ubiti nekoliko čelnika i operativaca Hamasa otkako je skupina osnovana 1987. godine tijekom prvog palestinskog ustanka protiv okupacije Zapadne obale i Gaze.

Pročitajte i ovo eskalacija sukoba Napeto na Bliskom istoku, Netanyahu zaprijetio regiji: "Izrael će snažno odgovoriti..."

Tisuće marširale u Istanbulu u znak prosvjeda protiv ubojstva vođe Hamasa

Tisuće propalestinskih prosvjednika marširale su u srijedu navečer središtem Istanbula demonstrirajući protiv ubojstva čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha.

Haniyeh je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Prosvjednici su držali plakate s fotografijama Haniyeha i transparente na kojima je pisalo: "Mučeniče Haniyeh, Jeruzalem je naša stvar i tvoj put je naš put".

Uzvikivali su "ubojice Izraelu, odlazi iz Palestine" i "Tisuće pozdrava iz Istanbula otporu u Gazi" te mahali turskim i palestinskim zastavama u četvrti Fatih u Istanbulu.

Ranije u srijedu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je atentat u Teheranu i rekao da ubojstvo Haniyeha neće slomiti volju Palestinaca.