SVIJET IH JE ZABORAVIO

Genocid i masovna silovanja u zaboravljenom ratu: "Silujte mene, a ne moje kćeri"

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Sudanu, jednoj od najvećih država afričkog kontineneta, već skoro 18 mjeseci bijesni brutalan građanski rat između regularne vojske i Rapid Support Forcesa (RSF) u kojem je ubijeno 20 000, a raseljeno više od 8 milijuna ljudi, počinjeni su mnogi ratni zločini, a najgori od njih su svakako masovna silovanja koja se koriste kao oružje u ratu.

Građanski rat u Sudanu započeo je u travnju 2023. i od tada je uglavnom izvan pozornosti svjetske javnosti, što zbog ratova u Ukrajini i Gazi, što zbog uobičajene nezainteresiranosti svijeta za događanja u Africi. Čitava zemlja uništena je u ovom krvavom sukobu između regularne vojske Sudana i RSF-a. Sam rat ulazi u novu fazu, jer je vojska Sudana pokrenula ključnu ofenzivu na glavni grad Khartoum koji od početka sukoba kontrolira RSF. S druge strane rijeke Nil nalazi se Khatroumov "grad blizanac" Omdurman kojeg kontrolira sudanska vojska.

Pa iako rat bijesni i granice su jasno povučene između neprijatelja, obično stanovništvo pokušava preživjeti tako da prelazi s jedne na drugu stranu u potrazi za hranom. BBC je susreo grupu žena koje su došle iz područja koje kontrolira RSF do tržnice na rubovima Omdurmana. Žene su ispričale novinarima kako hodaju i po četiri sata jer je tu hrana jeftinija. Muževi im se skrivaju i ne izlaze iz kuća jer ih borci RSF-a tuku, pljačkaju im zarađeni novac ili ih otimaju i traže otkupninu za puštanje na slobodu.

Sudan izbjeglice Foto:Afp

"Izdržavamo sve ove muke jer želimo nahraniti svoju djecu. Gladni smo trebamo hranu.", izjavila je jedna od žena. Na pitanje novinara, o tome, zar su one kao žene sigurnije od muškaraca i što sa silovanjima, naglo je zamro žamor žena. Jedna od njih je progrmila: 

"Gdje je svijet? Zašto nam ne pomogne? Ovdje ima toliko žena koje su bile zlostavljane, ali one o tome ne govore. Kao da bi to nešto promijenilo? Neke djevojke RSF je natjerao da po noći legnu na ulicu. Ako se kasno vrate s ove tržnice, RSF ih zadržava pet ili šest dana."

Sudan izbjeglice Foto:Afp

Dok je govorila, njezina majka je sjedila s glavom pod rukom i jecala. I druge žene oko nje počele su plakati.

"Ali recite nam, što možemo učiniti? Ništa nije u našim rukama, nitko za nas ne mari. Gdje je svijet? Zašto nam ne pomognete!”

Na drugoj tržnici svjedočanstvo još jedne žene koju su novinari nazvali Miriam, što nije njezino pravo ime. Početkom rata dvojica naoružanih muškaraca ušla su u njezinu kuću i pokušala silovati njezine kćeri – jednu od 17, a drugu od 10 godina.

Sudan izbjeglice Foto:Afp

“Rekla sam djevojkama da ostanu iza mene i rekla sam RSF-ovcima: 'Ako želite nekoga silovati, to moram biti ja'. Udarali su me i naredili mi da se skinem. Prije nego što sam se skinula, rekla sam svojim curama da odu. Uzeli su drugu djecu i pobjegli preko ograde. Tada je jedan od muškaraca legao na mene.”

RSF je dakako rekao međunarodnim istražiteljima kako su poduzeli sve nužne mjere da se spriječi seksualno nasilje i svaki drugi oblik nasilja koji potpada pod kršenje ljudskih prava. 

Nažalost, svjedočanstva o silovanjima su bezbrojna i konzistentna oko toga da RSF predvodi taj oblik nasilja, mada su i regularne snage Sudana sudjelovale u sličnim zlodjelima. No, RSF prednjači u tome jer za njih to nisu samo incidenti nego i "oružje u ratu".

Tko je RSF?

Priča o RSF-u počinje od njegovog glavnog zapovjednika Mohameda Hamdana Dagala, zvanog Hemedti. Oni koji ga se sjećaju prije vojno-zapovjedničkih dana pamte ga kao čovjeka s tri razreda osnovne škole, koji je za život zarađivao kao trgovac. Mada, neki kažu prije da je bio drumski razbojnik nego trgovac.

Mohamed Hamdan Dagalo Hemedti Foto:Afp

Početkom 2000-ih izbio je sukob u Darfuru gdje je nearapska farmerska populacija Sudana tražila više prava, na što su reagirala arapske stočarske zajednice, te su organizirale Janjaweed miliciju kojoj se Hemedti priključio, a zatim i strelovito došao na čelo. Ta paramilitarna organizacija odgovorna je za najgore zločine, genocid i silovanja za vrijeme sukoba u Darfuru.

Kako bi zameo trag prijašnjim zločinima, u pijarovskoj maniri izmijenio je naziv  Janjaweeda u Rapid Support Forces 2013. godina. I pod tim novim imenom nastavili su sa starim zločinačkim navadama.

Zapovjednik RSF-a osim nosa za zločine, ima nos i za poduzetništvo, pa Hemedti zauzima rudnike zlata i drugih dragocijenih metala, te je pored toga što je zapovjedao snažnom paramilitarnom organizacijom RSF, usput postao i najbogatiji čovjek u Sudanu, što mu je onda dakako pomoglo da taj RSF još dodatno ojača.

Rapid Support Forces (RSF) Foto:Afp

Tu su mu naravno prije svega pomogle veze s Ujedinjenim arapskim emiratima i Sudijskom Arabijom koje su mu pomagale u prodaji iskopanog zlata. Zauzvrat, Hemedti je slao snage RSF-a da pomognu Arapskoj koalciji što je s američkim naoružanjem i obavještajnim podacima pokušavala istrijebiti Hute u Yemenu. Tu se RSF borio bok uz bok s američkom privatnom vojnom kompanijom Blackwater koja je također sudjelovala u genocidu nad Hutima.

Zlato iz Sudana je korišteno i da se Vladimiru Putinu pomogne zaobići sankcije, a toga isto tako ne bi bilo da nema dobrih veza Hemedtija s Wagnerom. RSF je također surađivao s libijskom frakcijom koja se borbi protiv službene vlasti koju priznaje Zapad, prije svega Europska Unija, a EU je s druge strane dala 200 milijuna eura već prebogatom Hemmedtiju da zaustavi pritok izbjeglica koje preko Libije dolaze u Europsku uniju.

Rapid Support Forces (RSF) Foto:Afp

RSF je nedavno redizajnirao logo i iz njega izbacio riječ Jeruzalem, jer eto, RSF si je dobar i sa Izraelom, a u ime toga su i Hamas proglasili terorističkom organizacijom.

RSF i njihov zapovjednik Hemedti uživali su dobre dane sve dok vrhovna vojna vlast nije odlučila RSF pod svoju komandu, što nikako nije odgovaralo moćnom i bogatom Hemedtiju, pa je došlo do konfrontacije njega i glavnog zapovjednika sudasnke regularne vojske generala Abdel Fattah al-Burhana.

I tako je izbio još jedan građanski rat u Sudanu, četvrti u zadnjih 70 godina. Južni Sudan se odcijepio od Sudana i postao samostalna država, zbog prva dva građanska rata, onaj treći u Darfuru se tek nedavno smirio. RSF i Hemedti bili su iznimno korisni sudanskoj vojsci i generalu Al- Burhanu kad su 2019. opet radili pokolje nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, a koji je RSF također koristio za spomenute pokolje u Darfuru.

Abdel Fattah al-Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo Hemedti Foto:Afp

Koliko će ovaj građanski rat još trajati, nitko ne zna, no s obzirom da nitko ni ne obraća pozornost na njega, niti postaje ikakve stvarne mirovne inicijative da ga se zaustavi, mogao bi trajati unedogled dokle god ostane ignorirana od svijeta patnja sudanskog naroda rastrganog između dvojice vojskovođa.

Pročitajte i ovo Mali popravak izazvao veliku štetu VIDEO Otvorila se ogromna rupa: Popucalo čak osam zgrada, stanari evakuirani

Pročitajte i ovo Čeka operaciju Barakuda napala Slovenca u šibenskom akvatoriju: "Pitanje je hoće li mu liječnici moći spasiti vid"

 

Povezane teme