uhićen i njegov ujak

Libijski azilant planirao napad na izraelsko veleposlanstvo: "Htio je izazvati veliku medijsku pažnju"

Uhićen Libijac zbog sumnje na teroristički napad (ilustracija) Foto: Afp
Nedaleko od Berlina uhićen je 28-godišnji Libijac zbog sumnje da je planirao napasti izraelsko veleposlanstvo. U zapadnoj Njemačkoj uhićen je i njegov ujak.

U Bernauu pored Berlina uhićen je jedan Libijac zbog sumnje da je planirao napad na izraelsko veleposlanstvo u Berlinu, priopćilo je u nedjelju glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

"Uhićeni Omar A. je sljedbenik ideologije tzv. Islamske države i pripremao je napad na izraelsko veleposlanstvo u Berlinu“, stoji u priopćenju glavnog državnog odvjetništva.

Nadalje se navodi kako je 28-godišnji Libijac svoje planove o napadu izmjenjivao preko jedne platforme za komunikaciju.

"Napad je trebao izazvati veliku medijsku pažnju“, stoji u priopćenju.

Istodobno je na zapadu Njemačke u Sankt Augustinu pored Bonna policija privela jednu osobu koja ne stoji pod direktnom sumnjom. Njemački mediji navode kako se radi o ujaku osumnjičenog Libijca.

Mediji isto tako navode da su njemačke vlasti dojavu o planiranom napadu dobile od tajnih službi iz inozemstva.

Osumnjičeni Omar A. je krajem 2022. ilegalnim putem doputovao u Njemačku gdje je zatražio politički azil koji mu je nekoliko mjeseci kasnije odbijen. Usprkos tome on nije protjeran nego je još uvijek živio u izbjegličkom smještaju pored Berlina.

Činjenica da je osumnjičeni, koji bi tijekom dana trebao biti izveden pred suca, trebao biti protjeran, povećava pritisak na saveznu vladu Olafa Scholza i ministricu unutarnjih poslova Nancy Faeser zbog njihovog obećanja da će pojačano raditi na protjerivanju osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom.

I posljednji veći napad u Solingenu s troje ubijenih počinio je jedan Sirijac koji se u Njemačkoj nalazio zato što zbog pogreške vlasti nije protjeran.

Pročitajte i ovo Nevrijeme VIDEO Užas u Italiji: Bujice nose sve pred sobom, poginuo mladić koji je ostao zarobljen u automobilu

Pročitajte i ovo Ispričali se Pomislio je da je automobilom nekoga udario, a onda je shvatio mučnu istinu: "Kad je plahta skliznula..."

Pročitajte i ovo Panika u zraku "Nitko neće preživjeti. Odmah evakuirajte putnike": 34 leta dobila jezivu prijetnju bombom s anonimnog računa