Što mislite o ovome?

'U mesnim proizvodima vjerojatno ima i ljudskog DNK'

Slika nije dostupna
Mogućnost pronalaska ljudskog DNK u mesnim proizvodima je prilično velika jer se radnici u klaonici lako porežu tijekom proizvodnje mesa, otkrili su stručnjaci.

Tijekom saslušanja vezano za skandal s pronalaskom konjskog mesa u proizvodima na kojima ono nije bilo naznačeno, u Europi i Južnoj Africi, odbor stručnjaka se slaže da je lako moguće da pronaći tragove ljudskog tkiva u mesu namijenjenom za ljudsku upotrebu, ali to ne predstavlja prijetnju za potrošače koji ga pojedu, piše Express.

'Mesari se nerijetko porežu. Ukoliko provedemo DNK test, vjerojatno ćemo pronaći tragove ljudskog DNK u proizvodima', rekao je profesor sa Sveučilišta Stellenbosch, Louw Hoffman.

>> Skandal za skandalom u prehrani: Plastika, konjsko meso i aflatoksin

'Da ušetam u tvornicu i uzorak koji odaberem nasumce radi testiranja, bude meso koje je odrezano od kosti, a rezao ga je mesar koji je 'kopao nos', a potom dirao meso, dobio bi mikrobiološko očitovanje o tome', rekao je.

Međutim, njegov kolega Bothle Modisane iz Južne Afrike kaže da to ne znači da jedemo ljudsko meso. 'Moguće je da pronađemo ljudski DNK u mesu. Međutim, čak i ako pronađemo ljudski DNK, to ne znači da jedemo ljudsko meso', zaključio je Modisane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook